Je bent terechtgekomen op een TKMST-archief pagina


Bekijk hier de meest recente informatie

Analist pathologie - mbo niveau 4


Algemene informatie
Ben je nieuwsgierig aangelegd en onderzoek je graag dingen? Misschien is de opleiding tot Analist dan iets voor jou! Tijdens de opleiding tot Analist leer je alles over het werken in een laboratorium. Je leert hoe je analyses en onderzoek uitvoert en hoe je omgaat met geavanceerde apparaten en gevaarlijke stoffen. De opleiding Analist pathalogie is een uitstroomrichting van de opleiding Analist en richt zich op onderzoek naar cellen.
Als analist werk je in een laboratorium in ziekenhuizen, in de voedingsmiddelenindustrie, op universiteiten en bij onderzoeksinstellingen. Als analist pathalogie onderzoek je cellen, bijvoorbeeld uitstrijkjes, of bewerkt weefsel van een patiënt. Je kleurt en bekijkt het uiterlijk van de cellen of het weefsel. Op basis daarvan kun je veel duidelijk maken over de ziekte van de patiënt. Als analist pathologie ben je vooral werkzaam in ziekenhuizen en streeklaboratoria.
Werkgebieden Pathologie
Er bestaat twee soorten werkgebieden binnen de analytische pathologie: histologie en cytologie. In een histologisch laboratorium ben je als analist werkzaam in een laboratorium waar weefselstukjes (van bijvoorbeeld long, nier, spieren) onderzocht worden op aanwezigheid van bepaalde ziekten zoals infecties, goed- of kwaadaardige gezwellen of om daarin het verloop van een ziekte te bepalen.
In een cytologisch laboratorium doe je als analist zelfstandig onderzoek naar ziekelijke (pathologische) afwijkingen van lichaamscellen. Niet alleen uitstrijkjes van het slijmvlies van de baarmoeder(hals)mond worden daar beoordeeld, maar ook preparaten van onder meer urine, sputum en buikvocht (lichaamsvochten) en dergelijke.
Toelatingseisen
Om te worden toegelaten tot deze opleiding, moet je aan een van de volgende eisen voldoen:
Er kunnen aanvullende eisen worden gesteld door de instelling. Voor meer informatie hierover kun je de instelling van jouw keuze raadplegen.
Toekomstmogelijkheden
Na afronding van de opleiding Analist met als uitstroomrichting Analist Pathologie kun je bijvoorbeeld aan de slag in ziekenhuizen en streeklaboratoria. Doorstuderen kan ook, bijvoorbeeld door een aanverwante opleiding op hbo niveau te volgen.
Duur
Deze opleiding duurt 4 jaar.