TKMST | Een winnaarsmentaliteit opbouwen

Een winnaarsmentaliteit opbouwen

Melanie Schoonenberg (17) combineert haar vwo met de dansopleiding van Codarts. Alles wat je doet, doe je voor jezelf. Deze mentaliteit helpt haar verder in het leven. Wat ze ook gaat doen na haar examen.

“Ik haalde diep adem. Ik ging auditie doen voor de dansopleiding Codarts (havo/vwo). Met mijn hart in mijn keel speldde ik het nummer op mijn balletpakje en controleerde ik voor de laatste keer of mijn haar goed zat. Plotseling ging de deur open en liep ik, net als alle andere meisjes die vast net zo zenuwachtig waren als ik, voorzichtig naar binnen.”

Alles was nieuw en vreemd

“Nu, een paar jaar later, denk ik nog vaak terug aan die dag. Ik werd aangenomen op de dansopleiding waar ik zo graag heen wilde. Tijdens die auditie had ik nog geen flauw idee van wat me te wachten stond. Ik kende niemand. De mensen waarmee ik die dag auditie deed, zijn nu mijn vrienden en ik kan me niet meer voorstellen dat ik ze ooit niet kende.”

Rennen zonder stil te staan

“Ik heb lange, drukke dagen vol danslessen en repetities; ik voer kleedkamergesprekken, eet magnetronmaaltijden en heb zere voeten. Ik haast me naar de wiskundeles, die tijd is ook meteen ‘lunchtijd' omdat ik me in het enige vrije kwartiertje van dag moet omkleden. Soms lig ik doodop in bed en vraag ik me af wat ik nu precies heb gedaan. Nu het laatste jaar van mijn opleiding nadert, denk ik steeds vaker na over wat ik wil na mijn examen.”undefined

Niet verder in de danswereld

“Ik zie steeds meer mensen van mijn school slagen en naar een vervolgopleiding gaan. Maar de meesten gaan niet verder in de dans. Zo is er iemand die psychologie gaat studeren, iemand die journalist wil worden en een toekomstige rechter. Waarom hebben zij dan die lange veeleisende dansopleiding gedaan?”

Vandaag even niet bestaat niet

“Ik leer veel op deze school. Zowel van dans, schoolvakken als van het echte leven. Want, als ik eerlijk ben, is het eigenlijk veel moeilijker dan ik verwachtte. Elke dag is erop of eronder. Tot en met de vierde klas kun je nog van school gestuurd worden als je niet goed genoeg bent. Daardoor heb ik geleerd dat ‘vandaag even niet' eigenlijk geen optie is. Alles wat je doet, doe je voor jezelf. Doe je je best niet? Dan is dat jouw probleem. Niemand ligt daar wakker van.”

Vandaag ga ik het gewoon doen

“Als mensen van alle kanten aan je trekken en veel van je verwachten, is de keuze aan jou. Je kunt een les overslaan. Je been minder hoog optillen dan je eigenlijk kunt. Je kunt ook zorgen dat je het vandaag ‘gewoon gaat doen'. En ik zeg niet dat het dan ook daadwerkelijk lukt. Nee, ik ben ik weet niet hoe vaak gevallen en net zo vaak was ik er helemaal klaar mee. Uiteindelijk is het belangrijkste wat je dáár uit haalt. Ondanks alles had ik er niks van willen missen.”

Winnaarsmentaliteit

“Dus ja, of ik nou danser word of psycholoog, journalist of rechter, ik denk dat ik met deze ervaring al een heel eind ben gekomen. Ik heb een winnaarsmentaliteit opgebouwd. Of ik die nu ga gebruiken op een podium of in de rechtbank, dat maakt niet uit.”

undefined