TKMST | Eerst maar de vragen die ik wel wist (helaas was dat niet zo veel)

Eerst maar de vragen die ik wel wist (helaas was dat niet zo veel)

Mijn allerlaatste examen is aangebroken en dat was niet het makkelijkste vak; wiskunde B. Als voorbereiding heb ik voornamelijk examenopdrachten gemaakt. Verder nog het een en ander doorgenomen qua leerstof (zoals de primitieven van logaritmische functies, die ik op een of andere manier na elke toets uit mijn geheugen wis).

De eerste twee opdrachten gingen redelijk gemakkelijk. Ik kon ze zo opschrijven en dat gaf mij een goed gevoel over dit examen. Helaas ging ik bij vraag drie alweer onderuit. Vanaf hier was het zoeken naar opdrachten die ik wel wist. Ik ging van vraag twee naar vraag vijf en zes en dan met een grote sprong naar vraag twaalf. Steeds kwam ik er niet (volledig) uit. Bij vraag zeven moest je berekenen hoe hoog de capsule van een slingshot zat met behulp van Fkv (een kracht waarvan de formule gegeven is), waarbij je eerst Fkv moest uitdrukken in x. Het uitdrukken in x lukte mij wel, maar ik had geen idee wat ik met de cos(α) moest. Deze zat ook in de formule en die moest je omzetten om een juiste vergelijking te krijgen. Daarnaast moest je de x-coördinaten berekenen van de snijpunten tussen twee grafieken bij vraag acht maar hier kwam ik steeds op maar één oplossing uit.

Ik ben dus eerst begonnen met het maken van de opdrachten die ik wel wist (helaas was dat niet al te veel…) en ben daarna teruggegaan naar de vragen die ik open had gelaten. Hier heb ik maar zo veel mogelijk opgeschreven (wel met enige logica), om zo toch wat puntjes te kunnen sprokkelen. Nu maar hopen dat het genoeg is.

Ik vond het examen over het algemeen redelijk pittig en je had bij dit examen elke minuut wel nodig. Iedereen uit mijn klas was namelijk tot het einde nog aan het schrijven.

Ik kan in ieder geval zeggen: Ik heb (voorlopig) vakantie!

Na zo’n lange examenperiode kan ik nu wel een dutje gebruiken.

Door: Alan Fetah
Vak: Wiskunde B (vwo)
Datum: 20-05-2019