TKMST | Gezakt? Haal je diploma alsnog op de vavo

Gezakt? Haal je diploma alsnog op de vavo

Ben je gezakt en wil je echt niet nog een jaar naar de middelbare school? Kijk dan of vavo (volwassenonderwijs) iets voor je is. Je doet alleen examen in de vakken waarvoor je bent gezakt.

Vavo staat voor voortgezet algemeen volwassenenonderwijs. Bij een vavo haal je alsnog je diploma door één of meer vakken over te doen. De eerder behaalde voldoendes blijven staan. Je herhaalt en oefent op de vavo de gehele stof van de laatste twee schooljaren. Na het behalen van je vavo-diploma kun je een mbo-, hbo- of wo-studie gaan doen.  

Septemberroute of -regeling van de vavo
Soms lukt het om voor september je combinatiecijfer te verhogen, bijvoorbeeld de combinatie van je profielwerkstuk en maatschappijleer, waardoor je toch nog slaagt. Zo kun je alsnog direct aan je vervolgopleiding beginnen. Je loopt dan geen jaar vertraging op. Hoe het combinatiecijfer is samengesteld hangt van je school af. 

Hoeveel kost vavo?
Als je voor 1 augustus nog geen 18 jaar bent dan is de vavo gratis. Voor het studiejaar 2018-2019 betaal je voor voltijd vavo 1.155 euro lesgeld. Voor het studiejaar 2019-2020 is het lesgeld 1.168 euro. Kijk voor meer informatie op de site van de Rijksoverheid.

Let op: er zijn regelingen voor de tegemoetkoming in studiekosten voor vavo. Check bij Duo wat je vergoed kunt krijgen.

Wanneer kun je doorstromen naar vavo?
Je mag vavo doen vanaf je zestiende, maar de meesten doen het als ze ouder zijn. De gemiddelde leeftijd ligt tussen de 18 en 20 jaar. Wanneer je vavo wilt doen en je bent nog geen 18, moet je overleggen met je middelbare school en de vavo-instelling. Want ook al volg je lessen op de vavo, je blijft wel ingeschreven bij je middelbare school. Die blijft verantwoordelijk.

Wat zijn de lestijden op vavo?
De lestijden verschillen per vavo-opleiding. Vaak zijn er lessen in de avonduren, maar dit is niet overal zo. Check de site van jouw locatie voor de definitieve tijden.

Kun je van vakken wisselen?
Ja dat kan. Als het je niet lukt te slagen voor een bepaald vak, kun je ervoor kiezen een of meerdere vakken te wisselen. Afhankelijk van je voorkennis is dit soms mogelijk. Soms moet je een toelatingstoets doen om je niveau te bepalen. Op deze manier kun je je profiel wijzigen of verbreden.

Hoelang duurt vavo?
Het behalen van je vmbo-, havo- of vwo-diploma duurt ongeveer een tot twee jaar (afhankelijk van je situatie). Gedurende het jaar maak je schoolexamens en aan het einde van het jaar maak je het centraal-examen.

Voordelen vavo:
Bij vavo is er een persoonlijke studieomgeving. De klassen zijn niet groot, waardoor er direct contact is tussen jou en de leraren. Zoals gezegd hoef je niet alle vakken over te doen en dus ook niet alle uren les te volgen. Je volgt alleen de lessen van de vakken die jij overdoet.

 

Waar kan ik vavo volgen?

Ben je op zoek naar een vavo school in de buurt? Check dan deze website en vind een locatie in de buurt: https://www.vavoscholen.nl/w/vavoscholen-volwassen-nieuwe-kans/waar-is-het/