TKMST | Het mobieltje van mijn docent ging af

Het mobieltje van mijn docent ging af

Al met al was het niet een heel moeilijk examen en daarom ga ik ook geen klacht indienen. Wel ging het mobieltje van mijn docent af tijdens het examen! Gelukkig zette hij hem snel uit en werd ik er niet al te veel door afgeleid.

Ik was thuis begonnen met het leren van de onderwerpen over de Republiek en de Franse Revolutie. Die waren het verst weggezakt. Ik las de samenvatting door, de details van de verplichte voorbeelden in mijn boek en daarna maakte ik enkele examenopdrachten. Ik haalde extra informatie uit de opdrachten die ik dan weer opschreef om uit mijn hoofd te leren. Daarnaast ben ik een week van te voren begonnen met het uit mijn hoofd leren van de kenmerkende aspecten (ka’s). Elke dag even doornemen zodat ik daar het laatste weekend niet meer over hoefde te stressen.

Er waren makkelijke vragen over de Republiek. Zo moest je letterlijk zeggen wat er met de vrede van Augsberg werd besloten. De allermakkelijkste: waarom waren de Nederlanden boos op de godsdienstpolitiek die Filips II voerde? Je hoefde geen bronnen te gebruiken en kon zo de geleerde informatie letterlijk opschrijven. Over de Franse revolutie werd vrij weinig gevraagd. Wel zat er een moeilijke tijdsvraag in, waarvan ik niet zeker weet of ik hem goed heb. Helaas kwam er ook geen vraag over de pluriforme samenleving van Nederland, dat altijd een makkelijk onderwerp is. Als ik nu terugkijk heb ik er een goed gevoel over.

Door: Kim Tijssen
Vak: Geschiedenis (vwo)
Datum: 13-05-2019