TKMST | Jij begint aan je eindexamenjaar! Geniet tussendoor ook een beetje!

Jij begint aan je eindexamenjaar! Geniet tussendoor ook een beetje!

Na vier, vijf, zes jaar toetsen maken, luisteren en leren zit je nu in je examenjaar. Dit jaar is jouw jaar! Wat komt er op je af? Echt niet alleen maar stress! Kim Tijssen deed vorig jaar eindexamen en vertelt hoe zij haar hoofd (soms) koel hield. 

“Van tevoren had ik geen gedetailleerd plan van aanpak. Wel wilde ik met zo min mogelijk stress mijn examenjaar ingaan. Daarom heb ik mij in de vijfde op mijn schoolexamens gestort. Hoewel ik er goed voorstond, was mijn stresslevel toch wel hoog toen de centrale examens begonnen. Hoe lekker het ook was om er goed voor te staan, ik moest toch een 5,5 gemiddeld halen.”

Kies een leuke docent voor je profielwerkstuk
“Tegen het profielwerkstuk zien veel leerlingen op, maar pak het een beetje slim aan en het is prima te doen. Kies een docent waarmee je een klik hebt. Of een onderwerp dat je al leuk vindt. Het hoeft niet over je hobby te gaan, maar misschien wel handig als het in de richting van je vervolgstudie gaat. Als je dat tenminste al weet.”

Schoolexamenweken kosten veel tijd
“In het leren van de schoolexamens gaan best wel wat uren zitten. Natuurlijk leert de een sneller dan de ander, maar het blijft veel werk. Tip: vraag oud-leerlingen of zij misschien nog samenvattingen hebben of tips over bepaalde schoolexamens. Wat mij ook heel erg hielp was het maken van oude centrale examens. Veel docenten gebruiken deze om vragen voor de schoolexamens uit te halen.”  

Examens na afloop nakijken   
“En dan is het ineens mei. Dit jaar gaat gek genoeg veel sneller dan alle andere jaren. Nu ga je bewijzen wat je afgelopen jaren hebt geleerd. Het is verleidelijk om na je examen meteen te kijken hoe je het hebt gemaakt, maar de eerste correctievoorschriften online zijn bijna nooit volledig. Er komt vaak nog een aanvulling. Ook heeft jouw docent ook nog wat in te brengen. Als hij jouw antwoord goed vindt en dit weet te verdedigen, levert dit punten op. Zo dacht ik dat ik een 4,5 had gehaald voor aardrijkskunde, maar eindigde ik toch met een zes op mijn diploma.”

CSE is niet makkelijker dan de schoolexamens
“Ik hoorde vaak dat de centrale examens makkelijker waren dan de schoolexamens. Ik kan je vertellen dat dit grote onzin is! Ten eerste bestaan de schoolexamens vaak uit vragen uit oude examens en ten tweede heb ik ervaren dat het niveau van de centrale examens ook echt wel hoog ligt. De vragen kunnen net anders gesteld worden en je staat onder tijdsdruk.”

Het laatste schoolfeest
“Na je examens zijn je middelbareschooljaren ineens voorbij. Dat is raar. Probeer tussendoor ook te genieten met je vrienden. Afgelopen jaren ben ik niet naar alle schoolfeesten geweest, maar dit laatste schoolfeest wil ik niet missen. De laatste keer feestvieren met school en daarna een   afterparty met vrienden.”

Verzin een vette eindexamenstunt!
“De enige dag van het jaar waarin je de school met meel en eieren kunt bekogelen en je (hopelijk) niet gestraft wordt! Wij hadden onze stunt besproken met het hoofd van de school, zodat er niet te veel chaos zou ontstaan. Helaas liep alles een klein beetje uit de hand en moest de politie komen, omdat er met graffiti op de school was gespoten. Oepsie.”

Ga op examenreis!
Na je examens moet je echt met je vrienden op reis! Er zijn verschillende bestemmingen waaruit je kunt kiezen, maar eigenlijk is alles leuk zolang je er met je vrienden heen gaat. Lees bijvoorbeeld mijn verhaal over Albufeira in Portugal.