TKMST | Leren voor je eindexamens? Zo doe je dat!

Leren voor je eindexamens? Zo doe je dat!

Toetsweken vol met examenstof, ouders die bijna dagelijks beginnen over die ene periode en docenten die elke les benadrukken dat je op tijd moet gaan beginnen met leren. Precies, het hele schooljaar word je al door alles en iedereen platgegooid met dé finale van jouw middelbareschooltijd: de eindexamens. Maar hoe bereid je deze eigenlijk het best voor?

Slagen voor je eindexamens hoef je zeker niet alleen te doen. Miljoenen mensen zijn je namelijk al voorgegaan, waardoor er inmiddels veel handvaten en technieken bestaan om je aan vast te houden. In dit artikel laten we een vierdelig stappenplan zien dat je kunt gebruiken om over een paar maanden je diploma zonder al te veel stress binnen te slepen!

 1. Bedenk welke leermaterialen je wil gebruiken.
  Waarom zou je dikke saaie boeken gebruiken om te leren? Je kunt er namelijk ook gewoon een klein feestje van maken met samenvattingen van ExamenOverzicht! Deze samenvattingen zijn door leerlingen beoordeeld met een 9.3 en leggen de examenstof aan je uit alsof ze je een verhaal vertellen. In dit ‘verhaal’ word je stap voor stap meegenomen langs alle onderwerpen die kunnen voorkomen op je examen. Ook ga je na de uitleg van een onderwerp meteen aan de slag met een vraag uit een oud examen (no worries, de antwoorden krijg je er ook bij 😉). Heb je even geen fut meer om te lezen? Check dan een van de uitlegvideo’s, die de examenonderwerpen in een video aan je uitleggen.

Met de bijbehorende oefenboeken van ExamenOverzicht kun je bijna eindeloos examenvragen oefenen met de examenstof die je zojuist hebt geleerd in de samenvattingen.
En wat nu als je het gevoel hebt deze oefenvragen onder de knie te hebben? Maak zoveel mogelijk oude examens als je kunt! Probeer zo een oud examen aan één stuk door te maken zodat je goed kunt wennen aan de omstandigheden tijdens de echte examens.

 1. Maak een globale planning.
  Tijdens het maken van een planning, verwerk je de leermaterialen die je hebt gekozen in de eerste stap. Je begint hierbij met het maken van een lijst aan taken die gedaan moeten worden. Daarna bepaal je hoeveel tijd je voor iedere taak nodig hebt en zet je de taken op volgorde van belangrijkheid. Ten slotte maak je de daadwerkelijke planning. Zorg ervoor dat deze planning nog niet tot in detail is uitgewerkt. Daar ga je in stap 4 namelijk mee aan de slag.
 1. Bedenk welke leertechnieken je wil gebruiken.
  Oke, nu heb je een globale planning en leermaterialen die je wil gebruiken. Met andere woorden: je hebt een plan. Hoe zorg je er dan voor dat je je ook daadwerkelijk gaat houden aan dat plan? Daarvoor raden we twee zeer effectieve leertechnieken aan: flashcards en de Pomodoro techniek.

Door flashcards te gebruiken volgens het zogenoemde Leitner systeem, worden flashcards de perfecte tool om jezelf grote stukken examenstof te overhoren. Door op tijd te beginnen en het overhoren systematisch aan te pakken, zul je zien dat het na een tijdje steeds makkelijker wordt om onderwerpen correct en volledig aan jezelf uit te leggen. Flashcards in combinatie met het Leitner systeem zorgen ervoor dat je de moeilijkste begrippen het meest overhoort. Gebruik deze techniek dus om grote hoeveelheden stof te overhoren.

De laatste techniek die je enorm goed helpt bij het leren voor je eindexamens is de Pomodoro techniek. Als je daadwerkelijk hetgeen wil leren dat er op je planning staat, is structuur het allerbelangrijkst. Het aanbrengen van structuur tijdens afwerken van je planning is eigenlijk waar de Pomodoro techniek voor ontworpen is. Bij het gebruiken van deze techniek, hak je de hele planning in stukjes (Pomodoro’s) van 25 minuten. In elk van die 25 minuten ga je compleet gefocust aan de slag met een bepaalde taak. Vanzelf zul je merken dat je gigantisch effectief aan het werk bent!

 1. Maak elke week een detaillistische planning.
  Nu is het tijd om alle losse eindjes aan elkaar te knopen. Je weet welke leermaterialen je gaat gebruiken, welke grote taken er te doen staan en welke leertechnieken je gaat gebruiken. In een detaillistische planning hak je deze grote taken in kleine stukjes en deel je ze in aan de hand van de gekozen leertechnieken (flashcards en Pomodoro techniek). Met de flashcards en Pomodoro techniek zorg je ervoor dat je de taken concreet maakt, waardoor je steeds precies weet wat je moet gaan doen. Het is trouwens beter om per week een detaillistische planning te maken voor de aankomende week en niet tot in detail grote periodes te plannen. Op die manier kun je je planning altijd bijsturen.

Zo, dat waren ze dan! Met deze vier stappen bereid jij je het best voor op de eindexamens. Ondanks dat alle stappen essentieel zijn voor een maximaal resultaat, ligt de basis van dit stappenplan in de leermaterialen. Veel leerlingen schrikken het meest van de grote stukken examenstof die je moet kennen. Die examenstof wordt juist hapklaar en ‘gemakkelijk’ gemaakt door de samenvattingen en oefenboeken van ExamenOverzicht. Om ook echt een hoog cijfer te scoren in plaats van ‘gewoon’ een voldoende, is het eindeloos oefenen van oude examens het beste dat je kunt doen. Mocht je meer willen weten over de samenvattingen, oefenboeken, oude examens of de eindexamens in het algemeen? Check dan zeker examenoverzicht.nl!