TKMST | Reizen verbreedt mijn horizon

Reizen verbreedt mijn horizon

TKMST blogt over de examens! Iris (vwo) en Selma (havo) delen hun ervaringen in een #examenblog. Selma reist al vanaf jongs af aan en kent hierdoor veel verschillende plaatsen en culturen. Hartstikke handig voor haar havo-examen aardrijkskunde.

“Ik ben altijd goed geweest in aardrijkskunde, dus zenuwachtig was ik niet. Het was ook wel fijn dat ik gemiddeld goed sta, zodat ik niet een bepaald cijfer moet halen om een voldoende te staan. In het begin bladerde ik eerst het vragenboekje door zodat ik wist welke onderwerpen aan bod kwamen en voor welke vragen ik meer tijd nodig had. Wanneer ik een antwoord niet meteen wist zocht ik het op in de atlas, waardoor ik uiteindelijk toch een antwoord kon formuleren. Het belangrijkste bij dit vak is dat je verbanden kunt leggen. De meeste vragen gaan over oorzaak-gevolg of iets moeten beredeneren.

Tijdens het leren heb ik me vooral op de begrippen gefocust. De avond van tevoren heb ik de oriëntatietoets uit mijn examenbundel nog gemaakt om mijn geheugen wat op te frissen.

Ik reis heel veel, dit doe ik al sinds ik klein ben omdat mijn ouders ook veel reizen. Hierdoor ken ik veel verschillende plaatsen en culturen. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik vanuit verschillende perspectieven naar onderwerpen en problemen kan kijken. Zo was er bijvoorbeeld een bron die ging over een plantage op het eiland Java. Ik ben daar een keer geweest en ook al meerdere keren op dit eiland. Deze vragen kon ik meteen zonder behulp van de atlas beantwoorden, wat mij meer tijd gaf voor de andere vragen. Artikelen lezen over recente gebeurtenissen en onderwerpen helpt ook enorm. Bij het lezen van de bronnen had ik al achtergrondinformatie en zo kon ik de bron ook beter begrijpen. Al met al vond ik de opdrachten prima te doen.”

Door: Selma Maharani 
Vak: Aardrijkskunde (havo)
Datum: 22 mei 2018
 

Wil jij ook bloggen of vloggen voor TKMST? Check hier alle info of stuur een mailtje naar redactie@tkmst.nl