TKMST | “Mensen keken soms niet naar mij om, ik moest achter hen aanlopen voor hulp”

“Mensen keken soms niet naar mij om, ik moest achter hen aanlopen voor hulp”

Selin Aydogan (21) ziet al sinds haar geboorte maar 1%. Met een visuele beperking bracht studeren obstakels met zich mee. “Mensen keken soms niet naar mij om, ik moest letterlijk achter hen aanlopen voor hulp”. Door het leren van braille en speciale aanpassingen heeft zij succesvol haar mbo Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener kunnen afmaken en is ze dit jaar begonnen aan de opleiding ‘Social Work’ aan de Haagse Hogeschool.

Onbegrip
“In mijn examenjaar was ik erg zenuwachtig om naar het mbo te gaan. Deze klassen waren een stuk groter dan ik gewend was. Toen ik op het mbo aankwam had de klas geen idee van mij. De zorg coördinator had gezegd dat het goed zou komen maar hij had niks doorgegeven. Dit zorgde voor veel onbegrip, mensen snapten het niet. Ik kreeg in mijn tweede jaar nog steeds blaadjes met tekst voor mijn neus terwijl ik dat helemaal niet kan lezen. Mensen zeiden dat ik mijn visuele beperking gebruikte als excuus voor verlenging. Ik voelde mij in het begin geen persoon, maar een last. Mensen keken soms ook niet naar mij om, ik moest letterlijk achter hen aanlopen voor hulp.”

Aangepast leertraject  
“Ik zat van mijn vijfde tot mijn achttiende op speciaal onderwijs. De klassen bestonden maximaal uit vier mensen. Dit zorgde voor veel persoonlijke aandacht, maar het was natuurlijk wel een erg beschermde omgeving.  Op het hbo krijg ik alle bestanden en boeken die gebruikt worden in de colleges digitaal opgestuurd zodat ik met behulp van mijn laptop de stof kan verwerken. Ik heb een braillelezer op mijn laptop. Dat is een soort kastje dat ervoor zorgt dat ik kan zien hoe je een woord schrijft. Dit vind ik handig als de tekst bijvoorbeeld in het Engels is, en sowieso om mijn spelling goed op niveau te houden. Maar voor lange teksten maak ik liever gebruik  van het spraakprogramma om mijn laptop en telefoon.”

Studeren op zichzelf is al een opgave, probeer het eens met je ogen dicht
“Na mijn mbo wilde ik heel graag hbo doen. Ik overwoog in het begin wel eens om ermee te stoppen, omdat het mij heel veel inspanning kost. Toch ga ik gewoon door en ben ik van plan in mijn tweede jaar mijn P te halen. Ik word goed geholpen door de decaan en mijn klasgenoten.

Knop omzetten
“Ik stopte geen moeite in mensen omdat zij dat ook niet voor mij deden. De negatieve ervaringen, zoals achter mensen moeten aanlopen voor hulp, zorgde ervoor dat er bij mij een knop om ging. ‘Alles wat ik doe, doe ik voor mezelf’, dacht ik. Ik was eerst heel verlegen, maar ben daarna mondiger geworden. Oké, Ik heb een beperking, maar dat beperkt niet mijn leven. Ik studeer, ik doe ook leuke dingen met vrienden, ik vind een sneeuwballengevecht ook leuk. Ik ben er wel echt een sterker persoon door geworden.

Ik zie wat jij niet ziet
“Ik ben samen met een vriendin met dezelfde beperking geld aan het inzamelen voor een documentaire. Het doel van de documentaire is om de kijker bewust te  maken van wat onze beperking precies inhoudt. Een voorbeeld zou zijn om de kijker te laten zien hoe wij het zien, zodat mensen beter begrijpen wat slechtziendheid precies inhoudt. Een situatie zou bijvoorbeeld het station kunnen zijn. De kijker zou dan kunnen zien hoe wij het ervaren om daar te staan.” 

Plannen voor de TKMST
Eerst natuurlijk mijn hbo-diploma halen. Later wil ik heel graag mensen (met een beperking) gaan coachen. Zelf ben ik een sterker persoon geworden door alles wat ik  door de jaren heen heb meegemaakt, en zo ondergaat iedereen een leerproces. Voor sommigen is het zwaarder dan voor anderen. Ik wil klaar staan voor mensen die het nodig hebben, om iedereen in te laten zien dat hij of zij bijzonder is. Iedereen heeft talenten. Iets voor mezelf beginnen zou wel echt een droom van mij zijn.


 
Op 4 januari is het 'Wereld Braille Dag' (World Braille Day). Het doel van de 'Wereld Braille Dag' is om jaarlijks het belang en de betekenis van braille in de eenentwintigste eeuw onder de aandacht te brengen van een groot publiek. Dankzij Louis Braille hebben duizenden zeer slechtziende en blinde mensen over de hele wereld toegang tot informatie en de mogelijkheid om te communiceren.