TKMST | 4 tips om jezelf te dwingen voldoende tijd aan je studie te besteden

4 tips om jezelf te dwingen voldoende tijd aan je studie te besteden

Ga jij binnenkort studeren of ben je net begonnen? Dan zal je merken dat je nog meer dan op de middelbare school geacht wordt zelfstandig aan je taken te voldoen om je vakken te halen. Sommige mensen kunnen dat heel goed, maar anderen hebben daar echt moeite mee, zeker met alle verleidingen die het studentleven met zich meebrengt. Val jij ook in die laatste categorie? Wij geven een aantal tips die helpen om toch op een goede manier met je studie om te gaan.

Afspraken maken met jezelf én anderen

Als het aan de meeste studenten zou liggen, zouden ze van iedere avond (en nacht) een feest maken. Maar het leven kan nu eenmaal niet de hele tijd alleen maar feest zijn. Besef dat, en spreek met jezelf af dat dat dit twee avonden in de week mag, maar spreek ook met jezelf af dat je andere avonden besteedt aan je studie. Licht ook je vrienden hierover in, zodat ze weten dat ze jou niet moeten verleiden om op die avonden iets anders te gaan doen. In feite zet je dan je sociale omgeving in als stok achter de deur.

To do list maken

Taken wegstrepen geeft rust in het hoofd, net als overzicht over wat je allemaal nog moet doen. Daarom kan het goed werken om een to do list te maken voor jezelf. Hierop zet je wat je allemaal nog moet doen en in welke volgorde dat moet gebeuren om je deadlines te halen. Iedere keer dat je iets gedaan hebt, kun je het dan afstrepen van je lijstje. Ook is het prettig om precies in beeld te hebben wat je allemaal nog moet doen, want dat helpt ook om in te schatten hoeveel tijd je nog nodig hebt om al je taken gedaan te krijgen.

Werk met een beloningssysteem

Het leven is natuurlijk niet alleen maar studeren, er hoort ook ontspanning te zijn. Die ontspanning kun je verdienen door met jezelf af te spreken dat je eerst een bepaalde tijd in je studie moet steken voordat je iets anders kunt gaan doen. Dan heb je op het moment dat je dan eindelijk kunt gaan Netflixen of iets anders wat ontspannend is kunt doen ook het gevoel dat je het verdiend hebt en er ook daadwerkelijk tijd voor hebt. Dit is ook een uitstekende mindset ter voorbereiding op het werkende leven dat je later tegemoet gaat.

Cursus timemanagement

Lukt het je niet om jezelf met de bovenstaande tips aan het studeren te krijgen? Dan kun je ook nog overwegen om een cursus timemanagement te gaan volgen. Dan krijg je heel specifiek de tools aangereikt om beter met je tijd om te gaan én je kunt vragen stellen aan een cursusleider die je op maat kan begeleiden.

Je zult altijd zien dat er collega-studenten om je heen zijn die weinig tijd steken in de studie en toch goede resultaten halen. Die worden dan ook niet echt uitgedaagd door hun studie. Het feit dat jij er wel voor moet werken is helemaal geen schande, want dat betekent dat jij wel het beste uit jezelf wilt halen door een uitdaging aan te gaan. Houd vol en maak jezelf trots!