TKMST | 5 handige tips voor je nieuwe studentenkamer

5 handige tips voor je nieuwe studentenkamer

Ben jij net begonnen aan je vervolgopleiding en wil je op kamers gaan? Het valt natuurlijk niet mee om een kamer te vinden, en als je er wel een vindt, gaat het niet zelden om een tamelijk kleine ruimte waarin je veel kwijt moet. Hoe gebruik je je toekomstige kamer nu zo goed mogelijk? We geven tips voor jouw nieuwe studentenkamer.

Bedbank

De meeste studentenkamers zijn royale suites die je ruim kunt inrichten. Vaak gaat het om een kleine kamer waar je alle noodzakelijke ‘functies’ in moet zien te verwerken: bed, bank, bureau, opslag en eettafel. Omdat er zelden ruimte voor al deze zaken is, moet je bekijken welke functies je kunt combineren. Je bed gebruik je doorgaans alleen ’s nachts. Moet deze dan de hele dag in de weg staan en onnodig veel ruimte innemen? Kies daarom bij beperkte ruimte voor een comfortabele bedbank die uitklapt tot een (tweepersoons)bed. Uiteraard moet je een bedbank wel uitproberen voordat je hem koopt. Je wilt er immers niet na de aankoop achter komen dat hij oncomfortabel ligt.

Reinigbare muurverf

Waarschijnlijk vind je het wel zo prettig om je nieuwe kamer even te schilderen voordat je hem betrekt, zodat hij weer helemaal fris aanvoelt. Doe dit een lichte kleur, want dat geeft het gevoel van ruimte én licht in je kleine studentenkamer. Sikkens verf is daarvoor een duurzame en kwalitatief goed product die je muren makkelijk te reinigen maakt als je per ongeluk vlekken maakt op de muur. Je laat immers wel eens een kop koffie omvallen of slaat wel eens mug dood tegen de muur.

Krijtverf

Natuurlijk moet je plaatsmaken voor een bureau om aan te kunnen studeren. De wand achter je bureau zou je kunnen inzetten als bord om korte aantekeningen op te maken of to do-lijstjes op te schrijven. Dit kan met behulp van krijtverf. Daarmee maak je in feite van je muur een krijtbord. Uiteraard kun je je aantekeningen daar ook weer makkelijk vanaf poetsen.

Gebruik de hoogte

Als je in de lengte en de breedte ruimte ontbeert, kun je natuurlijk altijd proberen goed gebruik te maken van de hoogte. Kun jij bijvoorbeeld niet een bed én een bank kwijt, of geen bedbank die uitgeklapt moet worden om erop te kunnen slapen? Dan is het handig om een voor een hoogslaper te kiezen. Onder die hoogslaper kan vaak een bureau, kast of bank geplaatst worden, als deze al niet onderdeel van het meubel zelf uitmaken.

Gebruik de muren

Mag je boren in de muren? Doe hier dan je voordeel mee en maak gebruik van de gelegenheid om dingen van de grond of tafels af te halen en aan de muur te plaatsen om bewegingsruimte te winnen. Een gitaar kan bijvoorbeeld ook in een beugel aan de muur hangen. Soms kun je ook lege ruimte op de muur opvullen met een boekenplank, zodat je meer opslagruimte hebt en bijvoorbeeld niet je bureau vol spullen komt te liggen.

Behelpen blijft het altijd, want je hele leven verplaatst zich van een hele woning naar een kleine kamer. Wees daarom ook kritisch op wat je meeverhuist, want het heeft geen zin om je leefruimte in te perken voor zaken die je niet regelmatig nodig hebt.