TKMST | 5 redenen om een tussenjaar te nemen

5 redenen om een tussenjaar te nemen

Heb je wel eens gehoord van een gap year? Zo niet, geen zorgen. Een gap year, of tussenjaar is een tijdje “er tussenuit” van je school of carrière en de meest gekozen tijd voor een tussenjaar is na het doorlopen van de middelbare school of universiteit. Lees verder voor een lijst van alle verrassende redenen, waarom je zelf een tussenjaar zou moeten nemen!

1. Ga de wereld verkennen
Ongetwijfeld is een van de spannendste dingen van een gap year het reizen! Droomde je altijd al van backpacken door India, wonen in Londen of surfen in Australië? Dan is het nu de tijd! Of misschien wilde je wel backpacken door Europa of een rondreis maken door de VS? Een gap year is je perfecte excuus. Tijdens je studie of na het starten op de arbeidsmarkt is het lastig om langer de tijd te nemen om te gaan reizen, dus profiteer van een tussenjaar en ga de prachtige wereld om je heen verkennen.

2. Maak nieuwe internationale vrienden
Dit gaat hand in hand met het reizen. Wanneer je de wereld over reist, ontmoet je anderen zoals jij onderweg en je maakt dan vrienden voor het leven. Een tussenjaar is een tijd waarin je ongelooflijk verandert en het ontmoeten van mensen in dezelfde situatie als jij schept een sterke band. Het mooie is, dat je nieuwe vrienden waarschijnlijk internationaal zijn, en dat biedt je wereldwijd logeerplekjes!

3. Doe nieuwe levenswijsheid op
Je staat er versteld van, hoeveel kennis je na een gap year mee naar huis neemt. Bovenop de rationele vaardigheden zoals kennis (speciaal wanneer je besluit om een taalcursus te doen tijdens je tijd in het buitenland) doe je ook onschatbaar waardevolle sociale vaardigheden op. Dit zijn onder meer: zelfvertrouwen, initiatief, onafhankelijkheid en openheid van geest! Het is de perfecte gelegenheid om jezelf te verbeteren.

4. Doe praktische ervaring op
Wanneer je tijdens je tussenjaar een beetje meer structuur wil, dan zijn er volop mogelijkheden. Wil je de gemeenschap iets terug geven, dan kan je vrijwel overal vrijwilligersprogramma’s vinden, maar je kan je ook verdiepen in het zoeken naar een parttime baan in het buitenland wanneer je wat geld wil verdienen om je reis te bekostigen. Denk je nu al aan je toekomstige carrière? Ga dan voor een stage in het buitenland waarbij je de kans krijgt om je taalvaardigheden in je werk uit te proberen. Uiteindelijk is het zo, dat jij je tussenjaar zo kan inrichten als jij het wil!

5. Zoek uit wat je volgende stap gaat worden
Een van de belangrijkste redenen waarom jongelui een tussenjaar nemen is om wat voordeel uit de tijd te halen. Besluiten wat je volgende stap gaat worden in de toekomst kan veel stress opleveren. Wordt het de universiteit, een master, een baan of iets anders? Een gap year nemen geeft je de tijd en duidelijkheid die je nodig hebt om een beslissing te nemen waar jij je goed bij voelt. Een adempauze in het leven is iets, waar iedereen rechtop heeft, dus schroom niet om juist om deze reden een tussenjaar te plannen!

 Jouw tussenjaar wordt de meest onvergetelijke tijd van je leven – waar wacht je nog op?

 undefined