TKMST | 5 tips voor een geslaagde uitwisseling

5 tips voor een geslaagde uitwisseling

Ga je voor je studie (en plezier) op uitwisseling? Super leuk! Of je nu een semester gaat studeren in Californië of een maandje een taalcursus volgt in Zuid-Spanje, je wilt natuurlijk altijd goed voorbereid zijn. Met een vliegticket of treinkaartje ben je al halverwege, maar wat heb je nog meer nodig om je voor te bereiden op je uitwisseling? Lees snel onze vijf tips!

1. Open je armen voor nieuwe ervaringen
Je hebt de veelbelovende verhalen over uitwisselingen vast wel eens gehoord: mega vette studentenfeesten, culturele uitstapjes en nieuwe vrienden voor het leven. Is het te mooi om waar te zijn? Zeker niet! Wel is het belangrijk dat je open staat voor nieuwe ervaringen en ze aangaat. Neem zelf initiatief en spreek je medestudenten eens aan, na de les of in de kantine. Word je voor iets uitgenodigd? Wees dan niet bang en probeer ‘ja’ te zeggen. Zo worden die verhalen snel werkelijkheid!

2. Research de buurt waarin je gaat wonen
Het is súper handig om voor je aankomst al wat onderzoek te doen naar je nieuwe woonplaats. Bekijk bijvoorbeeld van tevoren hoe je buurt eruit ziet op Google Street View. Zo weet je na aankomst gelijk je nieuwe onderkomen te herkennen, waar de dichtstbijzijnde supermarkt is en hoe je het snelste naar de uni loopt. Vergeet ook niet om alvast de digitale landkaarten van je buurt op Google of Apple Maps via wifi te downloaden. Dat scheelt bij aankomst een hoop data en geld!

3. Voorkom geldnood met een creditcard
In Nederland (en veel andere Europese landen) heb je natuurlijk genoeg aan je pinpas. Toch zijn er ook veel plekken op de wereld waar je met je normale pinpas niet kunt betalen. Om vervelende situaties te voorkomen raden we aan om een creditcard mee te nemen. Gelukkig hebben veel banken een jongeren/studenten creditcard die je vaak zonder extra kosten en risico’s als pinpas kunt gebruiken. Handig!

4. Koop een lokale simkaart voor je telefoon
Niet alleen wil je je nieuwe vrienden kunnen stalken op Insta, je wilt ook contact kunnen houden met je vrienden en familie in Nederland. Daarom is het belangrijk dat je ook op je buitenlandse bestemming een bruikbare simkaart in je telefoon hebt. Wanneer je binnen de EU reist is dit heel makkelijk: je kunt gewoon je Nederlandse abbo gebruiken zonder extra kosten te maken. Reis je buiten de EU? Dan is het misschien beter om een lokale simkaart aan te schaffen. Sim only vergelijken? Geen probleem! Bekijk dan ook meteen de buitenlandbundels van de verschillende providers.

5. Leg vooraf contact met iemand op locatie
Het klinkt misschien een beetje kinderachtig, maar het helpt écht om al iemand te kennen wanneer je naar een nieuwe stad verhuist. Al is het maar voor een korte rondleiding rondom de uni, wat gezelligheid bij de lunch of hulp met de eerste keer afrekenen in een vreemde taal! Deze persoon kan bijvoorbeeld iemand van je gastgezin zijn, een andere uitwisselingsstudent of zelfs een leraar. Wees vooral niet bang om zelf initiatief te nemen, want je bent vast niet de eerste of laatste uitwisselingsstudent met vragen!

Dit waren onze vijf tips voor een geslaagde uitwisseling. Ben jij al helemaal voorbereid op vertrek? Veel plezier!