TKMST | Bestuursjaar bij een studievereniging: een jaar gratis koffie!

Bestuursjaar bij een studievereniging: een jaar gratis koffie!

Sam van der Meer (20) is tweedejaars International Business Administration aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Dit is de Engelse versie van Bedrijfskunde. Dit jaar heeft hij een bestuursjaar bij een studievereniging. Wat betekent dat en hoe heeft hij dat voor elkaar gekregen? 

Vrienden maken
De Rotterdamse introweek, de Eurekaweek, heb ik in mijn eerste jaar niet gedaan. Wel deed ik de introductie van mijn eigen studie. Hier kwam ik in contact met een lid van de SR-vereniging. Dat leek me leuk omdat ik dan meer mensen leerde kennen. Ik heb er veel vrienden bij gekregen.  

Nevenactiviteiten
Een studievereniging is er voor studenten van een faculteit. Dat is een verschil met studentenverenigingen; daar zitten studenten van allerlei studies door elkaar. Ik wilde veel nevenactiviteiten op mijn cv, dus in het bestuur gaan van deze vereniging was gunstig. Dit is een aparte studievereniging omdat ons belangrijkste doel is opkomen voor de belangen van studenten van onze faculteit en zo meehelpen de studie te verbeteren.    

De sollicitatie voor het bestuur
Het was niet makkelijk om in het bestuur terecht te komen. Eerst moet ik mijn cv en een motivatiebrief opsturen. Dat viel blijkbaar in de smaak, want ik werd uitgenodigd op gesprek met het oude bestuur.

Voor een jaar geselecteerd
Zes mensen zaten tegenover me die allemaal verschillende vragen aan me stelden. Bijvoorbeeld hoe ik mijn rol zag binnen het bestuur en wat mijn plannen waren voor volgend jaar. Uiteindelijk zijn er zes van de twintig mensen gekozen die in het bestuur mochten. Volgend jaar wordt er een nieuw bestuur gekozen.

Luisteren naar wensen van studenten
Er zijn globaal drie onderdelen in deze functie: Je luistert naar de wensen van de studenten en die bespreek je met professoren. Dan is er nog een afdeling marketing & events en een afdeling voor verbetering van de faculteit.
Per trimester kiezen we een onderwerp uit. Je doet onderzoek, maakt enquêtes en zoekt naar oplossingen. Hierover schrijf je een verslag dat je presenteert aan het bestuur van de faculteit.

Aanbevelingen worden serieus genomen
Ik ben het opperhoofd van deze drie onderdelen. Ik stuur de groep aan, zorg voor de presentaties en typ de verslagen uit. Dit doe ik samen met vijf andere bestuurders. Je ziet niet direct verbetering maar we zien wel dat het bestuur de verslagen erg serieus neemt en dit meeneemt in latere beslissingen.

Voor zes uur betaald 
Het verschilt per maand hoeveel tijd ik kwijt ben per week. We zijn op dit moment bezig nieuwe mensen te zoeken. Deze maand is het dus erg druk, maar in juli en augustus is er bijna niks te doen. Per week ben ik er ongeveer vijftien uur mee kwijt. Ik krijg betaald voor zes uur per week.

Een kamer dankzij de vereniging
Ik heb mijn kamer in Rotterdam te danken aan deze studievereniging. Ik woon nu samen met een goede vriend die ik via de vereniging heb leren kennen. Ook is mijn Engels enorm verbeterd, omdat alle verslagen en presentaties in het Engels zijn. Daarnaast mag ik het hele jaar lang gratis koffie halen!