TKMST | Brian laat zien waarom politiek wél leuk is

Brian laat zien waarom politiek wél leuk is

Brian de Graaff (21) liep stage bij de PvdA. Dat beviel zo goed dat hij van studie switchte. Hij wil zelfs meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. ‘Ik wil graag een voorbeeld zijn voor andere jongeren die ook in de politiek willen’.

Vrijwilliger bij de PvdA

Tijdens mijn opleiding Creative Business liep ik stage bij het partijbureau van PvdA. Ik verzorgde hier de socialemediacontent voor de Tweede Kamerverkiezingen. Na mijn stage wilde ik heel graag door met dit werk. Daarom heb ik de PvdA-afdeling uit mijn gemeente Ouder-Amstel gebeld en gevraagd of ik kon helpen door politiek actief te worden. Ik begon als vrijwilliger en groeide door tot fractie-assistent. Dit sprak me zo aan dat ik stopte met mijn studie. In september begin ik met Politicologie aan de VU in Amsterdam. 

 

Politieke ervaring

Ik vind het absurd dat er werkende armen zijn doordat de minimumlonen zo laag liggen. Kinderen groeien in een welvarend land als Nederland op in armoede. De overheid gaat te veel uit van wantrouwen in plaats van vertrouwen. Dit wil ik repareren en daarom ga ik de politiek in. Mijn doel is op de lijst komen voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar, ook al heb ik nog niet zo veel politieke ervaring en kan ik ook nog niet zo goed debatteren.

 

Sociaaldemocratische waarden

Politiek is de plaats om veranderingen door te voeren. Ik vind het belangrijk om voor andere mensen op te komen, daar haal ik voldoening uit. Ik denk dat de PvdA een partij is die verantwoordelijkheid durft te nemen. Ook staan hun sociaaldemocratische waarden mij aan, zoals het opkomen voor minderbedeelden. Ik vind het belangrijk om mensen die dreigen achterop te raken in de samenleving, toch een hand te reiken.

 

DigiD aanvragen

Ik denk bijvoorbeeld aan de digitalisering van overheidsinstellingen. We kunnen wel van de zelfredzaamheid van mensen uitgaan, maar zelfs ik, opgegroeid in de digitale tijd, vind het al een ramp om een DigiD aan te vragen. Het is belangrijk dat mensen die hier moeite mee hebben daarbij worden geholpen. Mij geeft dat voldoening, maar het zou normaal moeten zijn.

 

Weerstand van leeftijdsgenoten over politiek

Ik krijg veel weerstand als ik aan leeftijdsgenoten vertel dat ik de politiek in wil en actief lid ben van de PvdA. Ik hoor vaak dat zij de PvdA een echte ouwelullenpartij vinden. Mensen uit mijn omgeving stemmen veel op de VVD. Uiteindelijk moet iedereen zelf stemmen wat hij wil. Daarnaast vind ik ook dat je het niet altijd over politiek hoeft te hebben. Met mijn vrienden heb ik het daarom over bier en voetbal in plaats van over de problemen in de samenleving.

 

Jongeren bereiken

Om jongeren te bereiken, moeten politici in contact met hen komen. Bijvoorbeeld via sociale media en door mee te doen met protesten, die jongeren belangrijk vinden. Zich laten zien op straat en niet alleen maar urenlang vergaderen op het gemeentehuis. Als de PvdA in de regering stapt, moet dat samen met GroenLinks. Alleen dan weet je zeker dat we een sociaal regeerakkoord krijgen. Anders gaan we keihard oppositie voeren.

 

Voorbeeld voor anderen

Ik wil graag een voorbeeld zijn voor andere jongeren die ook in de politiek willen. Studenten die zich interesseren in politiek wil ik meegeven: begin klein, bijvoorbeeld bij een gemeente. Sluit je aan bij een partij en denk mee. Alle partijen staan te popelen om jongeren binnen te halen, dus laat van je horen.