TKMST | ‘Dans is een echte studie, die niet iedereen zomaar kan doen’

‘Dans is een echte studie, die niet iedereen zomaar kan doen’

Dansen is de passie van Sanne en Anouk. Zij kozen voor een mbo-dansopleiding aan het Albeda College in Rotterdam. “Als je succesvol wilt worden in dansen, moet je daar zelf hard voor werken.” 

Vierdejaars Anouk Muijzert
Anouk (19) wilde graag naar de havo na haar vmbo, maar daar waren haar cijfers niet hoog genoeg voor. “Ik volgde een vooropleiding aan de Leidse Ballet & Theaterschool en daar wilde ik mee doorgaan, daarom deed ik auditie voor het Albeda College in Rotterdam. Ik werd aangenomen.”

Derdejaars Sanne Hendrikx
Sanne (19) wist zeker dat ze wilde dansen. “Op het Albeda College krijg je veel verschillende stijlen en kun je na je opleiding meteen aan de slag als performer, in tv-programma’s of theaterproducties. Sommige docenten dansen of doen de choreografie voor The Voice. Zij zijn een voorbeeld voor ons.”

Hoe ziet jullie schoolweek eruit?
“In een normale week hebben we ongeveer 25 uur les. Vier uur theorie: Engels, Nederlands, rekenen en daarnaast nog een uur Dans & Gezondheid en Dans & Maatschappij. Voor de rest trainen we. We hebben zeven dansvakken. Aan het eind van elk studiejaar geven we een eindvoorstelling. Daar trainen we zes weken voor. Dan zit je soms van negen uur ’s ochtends tot half tien ’s avonds op school. Je hebt tussenuren tijdens stukjes die je niet meedanst.”

Hoe is de baankans na de opleiding?
Anouk: “Als je succesvol wilt worden, moet je daar zelf hard voor werken. Bijvoorbeeld door je lichaam in conditie te houden en een netwerk op te bouwen. Ook kun je aan het werk als dansdocent, maar ik weet niet of ik dat wil. De danswereld is heel onzeker. Je hebt altijd deeltijdbaantjes en moet steeds opnieuw auditie doen. Gebeurt er iets met je lichaam, kun je niet werken.”

Sanne: “Opdrachten sleep je binnen door hard te werken en veel te investeren in goede contacten. Ken je weinig mensen en doe je geen audities, dan kom je er niet. Na mijn diploma ga ik hbo-Criminologie doen en daarnaast blijf ik dansen. Ik vind het interessant wat er in het hoofd van mensen omgaat. Hoe komt iemand tot een misdaad? Hoe kun je iemand vermoorden?”

Zijn de beoordelingen streng?   
“Zeker! Ze bereiden je voor op de praktijk van het dansen na je diploma. We hebben twee keer per jaar een ‘dans-toetsweek’. In de studio laat jij aan tien docenten zien wat jij in die periode hebt geleerd. Bijvoorbeeld je uitstraling, vooruitgang en hoe snel je dingen oppikt. Je mag voor een dansvak een onvoldoende staan, maar dit moet je in de volgende periode ophalen. Lukt dit niet, moet je van de opleiding af.”

Hebben mensen vooroordelen over dansen?
Anouk: “Zeker! Als je vertelt dat je een dansopleiding doet, denken ze dat je een beetje rondhuppelt en alleen maar lol hebt. Als ze onze voorstellingen zien, merken ze wel dat het niveau hoog is.”

Sanne: “Ze snappen niet dat dit een opleiding is, die niet iedereen zomaar kan doen. Er komen 200 mensen auditie doen en er worden er dertig aangenomen. We hebben nooit spijt gehad van onze keuze. Ondanks dat het zwaar is, is het ook onze hobby en grootste passie.”