TKMST | Deadline 1 mei: Op de valreep je studiekeuze maken.

Deadline 1 mei: Op de valreep je studiekeuze maken.

Deadline 1 mei: Op de valreep je studiekeuze maken.

Op 1 mei is de deadline voor het inschrijven van een studie. Heb jij al een studiekeuze gemaakt? Roos Franck (18) besliste vlak voor de deadline. Dat kostte haar wel de nodige stress. “Doordat ik zo onzeker was over mijn studiekeuze was ik bang dat ik wel een tussenjaar móest nemen.”

“Ik wist niet wat ik wilde studeren. Dus bleef ik maar zoeken naar een leuke opleiding. Het was al april, dus ik werd wel een beetje onrustig. Ik ging naar de open dag van Journalistiek op de Hogeschool Utrecht. De school lag ver van het centrum af en ik vond het daar ongezellig en weinig sfeer. Het gebouw was donker en de docent vertelde een standaardpraatje, niet erg persoonlijk.”

Schrijven
“Toen ook nog bleek dat Journalistiek veel minder gericht is op schrijven, verloor ik mijn motivatie. Juist het schrijven leek me leuk. Ik had er geen rekening mee gehouden dat je je ook in andere media moet verdiepen, zoals met een camera leren omgaan. Nu Journalistiek tegenviel, raakte ik helemaal in de stress want nu had ik nog maar één open dag over.”

Steeds meer stress
“De deadline van 1 mei kwam intussen steeds dichterbij en ik wist niks zeker. Behalve dat ik meteen door wilde studeren, maar daar had ik niet zoveel aan. Doordat ik nog zo onzeker was over mijn keuze was ik bang dat ik wel een tussenjaar móest nemen.”

Kinderen
“De open avond Pedagogiek in Den Haag was heel leuk. Door het praatje van de docent werd mij duidelijk dat deze opleiding wel goed bij mij zou kunnen passen. Ik houd ervan om mensen te kunnen ondersteunen als het even wat minder gaat. Bij kinderen is dat naar mijn mening al helemaal belangrijk, omdat die nog erg kwetsbaar zijn.”

Observeren
“De vakken die je tijdens de opleiding krijgt, vind ik interessant. Bijvoorbeeld psychologie en je krijgt trainingen op het gebied van observeren, gesprekken voeren en reflecteren. Dit lijkt me allemaal erg boeiend omdat je op die manier het beste leert hoe je iemand kunt helpen en dat wil ik.”

Filosofie
“Ook bleek filosofie een van de vakken te zijn. Dat vak kwam uit mijn studiekeuzetest en daar was ik wel benieuwd naar. Ik heb met een docent filosofie en een paar eerstejaars gepraat. De docent vertelde me hoe het eerste jaar er ongeveer uit ziet. In de eerste periode kijk je vooral naar hoe je zelf bent opgevoed. Daarna ga je pas naar anderen kijken. Dat vond ik leuk om te weten en de docent vertelde zelf erg enthousiast wat mij ook enthousiast maakte.”

Pedagogiek
“Na deze avond hakte ik de knoop door: ik ga pedagogiek studeren aan de Haagse Hogeschool. Vlak voor de deadline van 1 mei. Wat een stress! Ik heb geluk gehad dat ik er op deze laatste open dag achter kwam dat ik dit wilde studeren. Ik heb me inmiddels ingeschreven. Ben erg benieuwd naar volgend jaar!”