TKMST | Deze verzekeringen heb je nodig als student

Deze verzekeringen heb je nodig als student

Als student krijg je met allerlei volwassen zaken te maken. Misschien ga je scooter rijden, je rijbewijs halen of koop je zelfs je eerste auto? Allemaal leuke dingen op weg naar volwassenheid, maar je moet er ook rekening mee houden dat je voor al deze zaken verzekerd moet zijn. Je bent niet altijd meer automatisch met je ouders meeverzekerd. Welke verzekeringen gelden er voor studenten en waar je moet je rekening mee houden?

Zorgverzekering

Tot je 18e ben je meeverzekerd bij je ouders. Maar als je 18 wordt, moet je je eigen zorgverzekering afsluiten. Hier kom je niet onderuit, de basisverzekering is verplicht in Nederland. Eventuele aanvullende verzekeringen zijn niet verplicht.

Het is slim om verschillende zorgverzekeringen te vergelijken, zo weet je zeker dat je de beste zorgverzekering hebt. Er zijn verzekeringen speciaal voor jongeren, met bijvoorbeeld een extra ruime dekking voor anticonceptie en fysiotherapie. Check ook  of je recht hebt op zorgtoeslag, voor de meeste studenten is dit namelijk het geval en zo kun je een deel van de kosten al terugverdienen.

Scooterverzekering

Heb je een scooter? Omdat je met je voertuig gebruikt maakt van de openbare weg, ben je verplicht om je scooter te verzekeren. Als jij met je bijvoorbeeld schade maakt door een ongeval, dan heeft de tegenpartij in ieder geval garantie op een schadevergoeding. Je kunt ook kiezen voor een uitbreiding van je scooterverzekering, zoals een WA plus een dekking tegen brand of diefstal of een totale dekking, waarbij ook jouw eigen schade gedekt is, ook als jij schuldig bent aan een ongeval.

Inboedelverzekering

Veel studenten wonen op kamers. Een inboedelverzekering is dan bijna een must. Deze verzekering is niet verplicht maar wel aan te raden. Als bijvoorbeeld je laptop gestolen wordt, krijg je in ieder geval een bedrag uitgekeerd, zodat je een nieuwe kunt kopen. Ook brand kan de nodige schade aan de inboedel veroorzaken en dan blijkt dat al je spullen toch meer waarde hebben dan je dacht.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een ongelukje zit in een klein hoekje. Je kunt bij iemand anders per ongeluk schade toebrengen, aan spullen of letselschade. Hiervoor kun je een aansprakelijkheidsverzekering vergelijken en afsluiten. Als er bij jou dan schade wordt geclaimd, dan hoef je dit niet uit eigen zak te betalen. Check bij je ouders of zij een aansprakelijkheidsverzekering hebben. Ben je ongetrouwd en student, dan mag je bij hen op de polis verzekerd blijven, ook als je een uitwonende student bent. De aansprakelijkheidsverzekering kost slechts enkele euro's per maand. Vaak wordt de aansprakelijkheidsverzekering in een studentenpakket aangeboden in combinatie met een inboedelverzekering.

Autoverzekering

Ben jij het ov en je fiets helemaal zat? Met een auto heb je veel meer vrijheid. Let wel op dat hier een (verplichte) dure autoverzekering aan vastzit, met in ieder geval een WA-autoverzekering, net als bij een scooterverzekering. Ook hierbij zijn er diverse opties waar je uit kunt kiezen. Een autoverzekering kiezen kan lastig zijn. Ook omdat niet alle verzekeraars studenten onder de 21 jaar verzekeren en de premie tot 25 jaar hoger is. Dit komt omdat jongeren een extra risico zijn in het verkeer. Vergelijk dus altijd je autoverzekering zodat je weet welke verzekeraars een autoverzekering voor studenten aanbieden.