TKMST | Een studiekeuze maken met jouw studiekeuze piramide!

Een studiekeuze maken met jouw studiekeuze piramide!

Een leuke, passende studie kiezen. Het is geen eenvoudige opgave. Het is niet voor niks dat 1 op de 3 jongeren verkeerd kiest. 33%! Als je naar de persoon links kijkt in de klas en daarna naar de persoon rechts, is er eentje van jullie drieën die een verkeerde studiekeuze maakt. In dit artikel leer je hoe jij wel een passende studie kan kiezen. Oh...leg het dan ook even uit aan je klasgenoten zodat iedereen de juiste studiekeuze maakt ;-).

Als je het lastig vind om een studie te kiezen, zijn er een aantal oorzaken die bijdragen aan de onduidelijkheid over je studiekeuze. In mijn gesprekken met jongeren, zijn er twee die vaak terugkomen:

1. “Ik weet niet wat ik wil en wat ik echt leuk vind”
Je hebt moeite om een goed inzicht te krijgen in wie je bent en wat je wilt. Je maakt af en toe een gratis studiekeuzetest, je bezoekt een open dag en je voert gesprekken met je ouders. Maar zelfkennis heeft iets ongrijpbaars en niets lijkt echt te helpen om erachter te komen wat je wilt.

2. “Ik weet niet welke studie bij me past”
Je vindt het lastig om het overzicht te bewaren en leuke studies te selecteren omdat er zoveel verschillende mogelijkheden zijn. Na een uurtje online zoeken, blijf je vooral achter met een vol hoofd en een ontevreden gevoel. Misschien ben je bang dat je een leuke studie over het hoofd ziet en straks toch een verkeerde studiekeuze maakt. Dit gaat over keuzestress.

Als de onduidelijkheid en de keuzestress te lang aanhouden, krijg je het idee dat er uberhaupt geen leuke studie voor jou bestaat en weet je op een geveven moment niet meer wat je nog kan doen om te ontdekken welke studie bij je past.  

Hoe maak je een passende studiekeuze?

Na mijn eigen ervaringen met studiekeuze (ik maakte zelf een verkeerde studiekeuze toen ik 19 was), de begeleiding van tientallen jongeren op mijn website studiekeuzemaken.nl en talloze gesprekken met begeleiders en decanen had ik een belangrijk inzicht over het maken van een studiekeuze. Of eigenlijk drie belangrijke inzichten:

1. Een passende studiekeuze is het resultaat van een afgelegd studiekeuzeproces waarin je stap-voor-stap vooruitgang boekt. 2) Het studiekeuzeproces volgt een terugkerend patroon met een vaste volgorde die voor iedereen in grote lijnen hetzelfde is. 3) Jij bent ook in staat om te ontdekken welke studie bij je past en een verkeerde keuze te voorkomen als je dit patroon begrijpt en gebruikt.

Het maakt dan niet uit of je 3 weken of al 3 jaar bezig bent met je studiekeuze, als je dit dit stappenplan doorloopt, ben jij straks ook in staat om te kiezen voor één studie. Jij kan dit ook!

Welke stappen kan je volgen om een leuke studie te kiezen?

Stel jouw studiekeuzeproces voor als het bouwen van jouw eigen ‘Studiekeuze Piramide’. Deze bestaat uit drie lagen:

 

undefined

 

1e laag piramide - De eerste en belangrijkste laag van jouw studiekeuzepiramide is het fundament: zelfkennis. Dit fundament van zelfkennis biedt letterlijk de stevigheid en de stabiliteit voor de rest van jouw piramide. Geen betrouwbare zelfkennis = Geen passende studiekeuze.

Om een goed inzicht te krijgen in jezelf kan je ‘zelfkennisbronnen’ aanboren. Er zijn er in totaal vier: een studiekeuzetest maken en reflecteren op de uitslag, jouw directe omgeving inschakelen, reflecteren op ervaringen en het inzetten van zelfkennismodellen. 

2e laag piramide -De tweede laag van de studiekeuzepiramide is gericht op studiekennis. Als je het fundament gelegd hebt en een goed inzicht hebt in wie je bent en wat je wilt, richt je hier je blik naar buiten, in plaats van naar binnen, en ga je gerichter onderzoek doen naar een aantal interessante studies die goed aansluiten bij jouw interesses en kwaliteiten.

Om complete studiekennis op te bouwen richt je je op twee peilers 1) feitelijke informatie verzamalen over de inhoud van studies. Dit kan je voor een groot deel online vinden. 2) gevoels ervaringen opdoen tijdens een open dag of een meeloopdag.

3e laag piramide - Pas als het fundament en de tweede laag stevig genoeg zijn, kunnen we het topje er opzetten. Tijdens deze laatste fase komen alle inzichten samen, maak je een einde aan de laatste twijfels en onderbouw je je definitieve studiekeuze.

Het studiekeuzeproces heeft een vaste volgorde

Dit is belangrijk: Je bouwt een piramide altijd van onder naar boven en je kan geen stappen of lagen overslaan. Het studiekeuzeproces heeft een vaste volgorde:

Eerst ontdekken wie je bent, wat je wilt en wat je kan, daarna ga je op zoek naar informatie en ervaringen en tot slot hak je de knoop door en kies je definitief voor één studie. Je bouwt de piramide van onder naar boven: zelfkennis, studiekennis, studiekeuze.

Als je stappen van het studiekeuzeproces overslaat of niet volledig afrond, neemt het risico van een verkeerde studiekeuze toe. Je kan pas kiezen als jouw volledige piramide stevig staat.

Ik zie dit helaas vaak misgaan. Zonder een goed inzicht in wat je wilt, ga je online alvast op zoek naar studies en raak je het overzicht kwijt, of zonder een goed en compleet beeld van de inhoud van een studie, maak je toch een definitieve studiekeuze en kies je verkeerd.

Besteed tijd en aandacht aan de fase waar je nu in zit. Waar sta jij nu? In welke laag van jouw piramide heb je nog werk te doen? Begin daar.

Tom: "Als je niet zeker weet wat je wilt studeren, schrijf je dan niet zomaar in voor een ‘lekkere brede studie’ maar overweeg dan ook een tussenjaar. Als je een tussenjaar goed invult, draagt dit bij aan je persoonlijke ontwikkeling, heb je meer tijd voor je studiekeuze en kan je straks wel met een zeker gevoel de juiste studie kiezen."

Hulp nodig bij je studiekeuze? Bekijk de video!


undefined

Als je al een tijdje moeite hebt met je studiekeuze, nodig ik je ook uit voor mijn online studiekeuzeprogrammma ‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’. In dit studiekeuzeprogramma ontdek je in 21 dagen welke studie het beste bij je past. Aan het einde kan je je met een zeker gevoel inschrijven voor één passende studie.

Klik hier voor alle details & registratie