TKMST | Hipsters, croptops, jeans en mutsen

Hipsters, croptops, jeans en mutsen

Weet jij waar het woord hipster vandaan komt? Of muts als onaardig woord voor een vrouw? Vivien Waszink zocht het voor ons uit.

In haar boekje ‘Klerenwoorden & modetaal’ vertelt ze alles over modebegrippen en fashiontrends van vroeger en nu. Een must-read voor mode- en taalliefhebbers en eigenlijk ook voor alle andere mensen.

Vivien is taalkundige en schrijft mee aan een woordenboek. Haar onderdeel gaat over definities van kledingstukken. Daar is veel meer over te vertellen dan alleen een simpele definitie, vond zij. Dus schreef ze dit boek. Ze schrijft bijvoorbeeld over genderneutraliteit bij kinderkleertjes van Hema, mede dankzij een meisje dat om stoerder meisjesondergoed vroeg. Ook modeclichés als “hóren die gaten in je broek?!” en de evolutie van kledingtrends komen voorbij. Neem bijvoorbeeld de overgooier: begonnen als praktisch kledingstuk voor kleine meisjes en inmiddels uitgegroeid tot een trend onder volwassen vrouwen.

Ook beschrijft zij waar woorden vandaan komen. Zo komt het woord mode bijvoorbeeld van het Latijnse modus ‘manier, maat, leefwijze’. Jeans betekent letterlijk ‘van Genua’. De stof werd vroeger uit Genua geïmporteerd. En hipster? Dat werd in de jaren zestig al gebruikt om een hippie mee aan te duiden. Heb je ooit iemand een muts genoemd? Dit komt van het vrouwelijk geslachtsdeel, dus dan weet je nu wat je werkelijk gezegd hebt.

Moet je deze dingen echt allemaal weten? Nee, maar het is wel erg leuk! Een aanrader dus!   

‘Klerenwoorden & modetaal’ kost €16,99 en is hier online te bestellen.