TKMST | Internet delen in je studentenhuis: waar moet je op letten?

Internet delen in je studentenhuis: waar moet je op letten?

Ga je of ben je het huis uit, dan wil je natuurlijk een goed werkende internetverbinding op je kamer. Tegelijkertijd wil je er ook zo min mogelijk voor hoeven te betalen, dus deel je een internetverbinding met je huisgenoten. Vaak zorgen huisbazen niet zelf voor een internetverbinding en moeten bewoners van een studentenhuis dit zelf onderling regelen. Waar moet je rekening mee houden wanneer je een internetverbinding wilt delen in je studentenhuis?

Televisiekijken via apps
De kans dat je geen televisieabonnement hebt of neemt wanneer je op kamers bent, is groot. Je kunt immers tegenwoordig heel veel terugkijken via apps als NPO Plus en NLZIET, en menig student kan gebruik maken van Netflix, Disney+ of Videoland op het account van zijn of haar ouders. Kortom, studenten vermaken zich voornamelijk met content die ze in deze apps en YouTube kunnen oproepen. Al die content bereikt jou echter via je internetverbinding. Diezelfde internetverbinding die je deelt met je huisgenoten, die ook allemaal hetzelfde willen kunnen doen als jij om zich te vermaken. Dat betekent dat je er op bepaalde momenten zwaar gebruik wordt gemaakt van die ene internetverbinding.

Liefst aan de kabel
Het feit dat er veel gebruik wordt gemaakt van één internetverbinding, zorgt ervoor dat deze langzamer gaan werken, wat erg frustrerend is als je aan het streamen bent. Doe je dit ook nog eens over de wifi-verbinding, dan blijft er al helemaal weinig over. Hoe verder je van bron zit, hoe trager je verbinding immers zal zijn. Om het maximale uit je internetverbinding te halen, kun je het beste zoveel mogelijk de apparaten waarop je wilt streamen aansluiten op een internetkabel in plaats een draadloze verbinding. Heb je een Smart TV, zorg dan dat deze aan de internetkabel is aangesloten. Zorg ook voor een kabel om je laptop op aan te sluiten wanneer je op dit apparaat wilt gaan streamen.

Glasvezel internet
De beste manier om problemen die ontstaan door het zwaar belasten van een gedeeld internetverbinding zoveel mogelijk te voorkomen, is door ervoor te zorgen dat die verbinding veel capaciteit heeft. Het beste internet dat je hiervoor kunt hebben, isglasvezel internet. Glasvezel internet is razendsnel en zeer stabiel. Als dit de basis van je internetverbinding hebt, dan kun je er veel meer op bouwen dat je ook met een heel studentenhuis fatsoenlijk internet op je kamer kunt hebben.

Het geld waard
Helaas is het nog wel zo dat glasvezel niet overal mogelijk is, omdat men nog bezig is met het uitrollen van het netwerk. Daarom moet je wanneer je op zoek gaat naar geschikt internetabonnement eerst de postcodecheck doen om te kijken of glasvezel internet op jullie adres wel mogelijk is. Zo ja, dan moet je iedereen in huis ervan overtuigen dat het het geld waard is om voor glasvezel internet te gaan. Schets daarbij vooral de horrorscenario’s van een studentenleven zonder fatsoenlijk werkende internetverbinding.

Alternatieven
Het alternatief is kabelinternet, dat in principe op alle adressen mogelijk zou moeten zijn. Het nadeel hiervan is dat je aangewezen bent op een monopolist. Hoewel men tegenwoordig de kabel moet openstellen, is de kabelbeheerder (afhankelijk van de regio is dat Ziggo of Caiway) vaak nog de enige aanbieder op een bepaald adres. Vaak is dit ook nog goedkoper in combinatie met televisie – wat je niet nodig hebt – en is een los internetabonnement tamelijk prijzig. Hierbij worden verschillende snelheden van de geleverde internetverbinding aangeboden. Kies je voor kabelinternet, maak dan niet de fout om voor een lage snelheid te gaan, want dan kun je de hierboven geschetste problemen tegemoet zien. Dat geldt zeker ook voor internet via een DSL-verbinding.