TKMST | Klaar met studeren en dan…

Klaar met studeren en dan…

Wie afstudeert heeft de wereld aan zijn voeten liggen. Geweldig! Of toch niet, want de vraag wat je na je studie gaat doen is niet voor iedereen meteen duidelijk en makkelijk te beantwoorden. 

 “En, wat ga je hierna doen?” is een veelgehoorde vraag voor wie dit jaar (bijna) afgestudeerd is aan de universiteit of hogeschool. Mensen zijn altijd nieuwsgierig naar de volgende stap. 
Voor veel studenten is die vraag niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Niet omdat ze geen ideeën hebben, maar omdat ze veel ideeën hebben. Keuzestress ligt op de loer. De tijd dat ze vanzelfsprekend een volgende stap zetten en opnieuw met schooltassen vol boeken richting een vervolgopleiding fietsten ligt immers achter hen. 

Keuzestress: weer studeren, werken of wegwezen?

Ze zijn ouder geworden en staan op het punt werkelijke keuzes te gaan maken. Die keuzes zijn zo talrijk dat het ze vaak duizelt en tot op het laatste moment nog niet goed weten hoe ze verder willen. Kies ik voor een baan? Ga ik nog een studie doen? Ga ik eerst op reis? 
Oftewel; stappen ze direct het ‘grote mensen leven’ in door zich vast te leggen met een baan of kiezen ze voor nog even het ‘vrij leven’ door op reis te gaan bijvoorbeeld, en er eventueel een studie aan vastplakken. 

Ideaal: werken en reizen combineren

Het kan de reden zijn dat net afgestudeerden kiezen voor een leven als digital nomad. Als digital nomad werk je locatie-onafhankelijk. Oftewel, met de laptop en een paar tassen gaan en staan waar je wilt om je werk te kunnen doen. In veel gevallen betreft dit werk in branches als de marketing en (web)design. Online-trainers en schrijvers hebben ook de wereld aan hun voeten als het gaat om werken vanaf welke plek ze maar willen. In dit geval gaat het om content-creatie in de vorm van bloggen bijvoorbeeld. Op die manier wordt werken met reizen gecombineerd. Voor sommigen de optimale manier om de wereld te ontdekken en een eigen bedrijf op te richten als zzp’er. 

Lastig: kiezen voor dat wat bij je past

Degene die liever op zeker gaat en blij is van het studeren af te zijn, kan kiezen voor werk in loondienst. Dagelijks op de fiets met een Cowboysbag vol dossiers naar kantoor, is die andere kant van de medaille. Het gaat er natuurlijk in alle gevallen om dat iemand kiest voor dat wat bij hem of haar past. Maar dat kan in het begin heel wat hoofdbrekens kosten.