TKMST | Maartje over haar tussenjaar: ‘Ik heb een studiekeuze en vrienden voor het leven gemaakt’

Maartje over haar tussenjaar: ‘Ik heb een studiekeuze en vrienden voor het leven gemaakt’

Maartje Calis (18) studeerde vijf maanden in San Diego. Daar maakte ze haar studiekeuze door met veel verschillende mensen te praten. “Ik kan net zo goed voor de best aangeschreven universiteit gaan.”

“Mijn klasgenoten in San Diego waren gefascineerd door mijn Nederlandse afkomst, al wisten ze niet hoe dat nou precies zat in Europe. Zo kreeg ik af en toe de vraag of Amsterdam nou de hoofdstad van Europa was of toch Parijs? En of ik ook Spaans kon gezien ik naast Spanje woonde. Als mensen vroegen waar ik vandaan kwam en ik zei I am Dutch!’, kreeg ik te horen: ‘I love people from Dutchland!’

International Business Administration
“In San Diego heb ik bedacht wat ik wil gaan studeren: International Business Administration in Rotterdam. Het is een numerusfixus-studie, dus het is nog maar de vraag of ik word toegelaten. Ik heb me laten inspireren door met mijn professor van Political Science te praten op de Universiteit in San Diego. Hij vroeg mij na te denken waar ik mezelf zie over tien jaar en wat mijn plan is om dat te bereiken. Ik zie mezelf bij een bedrijf werken met een leidinggevende functie. Hij vroeg mij wat ik echt leuk vind om te doen en waar ik goed in ben. Ik hou van presenteren, ben ambitieus en kan goed onderhandelen.”

Onderzoek naar beginnende bedrijven.
“Ook heb ik met veel vrienden gepraat over wat bij hen de doorslag gaf om voor een bepaalde studie te gaan. Iets doen wat ze echt interessant vonden, was vaak het antwoord. Ik heb in mijn profielwerkstuk onderzocht hoe beginnende bedrijven succesvol worden. Ik vond het zo leuk om bezig te zijn met hoe het nou eigenlijk werkt binnen een bedrijf, dat ik dacht dat het zakenwereldje wel eens iets voor mij kan zijn.”

Numerus fixus
“Ik twijfelde tussen Bedrijfskunde en International Business Administration vanwege de numerus fixus en doordat de tweede studie volledig in het Engels is. Maar door mijn San Diego-ervaring heb ik meer vertrouwen in mijn Engels, dus besloot ik toch maar een poging te wagen voor IBA. Niet geschoten is tenslotte altijd mis. Ik heb open dagen bezocht en binnenkort ga ik weer een dagje meelopen met iemand die International Business Administration studeert in Rotterdam. Dit lijkt me vooral heel handig, omdat ik dan een beter beeld heb bij de studie waar ik me voor heb ingeschreven.”

Beste universiteit van Nederland
“Ik heb uiteindelijk gekozen voor Rotterdam omdat dit de beste universiteit in Nederland is (nummer 9 in Europa) op het gebied van business. Als ik dan toch die kant op wil, kan ik net zo goed voor de best aangeschreven universiteit gaan. Hoewel Rotterdam als stad mij niet zo aantrekt, begrijp ik van veel mensen dat je die gewoon eerst moet leren kennen.”

Vrienden verspreid over Nederland
“Terug in Nederland zijn, was me een partij wennen. Als een klap in m’n gezicht: even doet het heel veel pijn, maar daarna is het snel over. Ineens draaide ik weer mee in ons gezin en moest ik laten weten waar, wanneer en met wie ik was. Ook moest ik rekening houden met iedereen (in plaats van vooral met mezelf) en wonen ineens al mijn vrienden niet meer bij mij om de hoek. Sterker nog, de meeste vrienden studeren nu, waardoor ze verspreid wonen van Groningen tot Eindhoven.”

Vrienden voor het leven
“Het is daarom heerlijk dat ik met de andere Nederlanders die ik heb ontmoet in San Diego kan napraten over ons avontuur. We kennen elkaar door en door doordat we zoveel samen hebben meegemaakt. Ik kan zonder overdrijven zeggen dat ik vrienden voor het leven heb gemaakt.”