TKMST | Marit : ‘Er zijn zoveel studies. Ik kon echt niet kiezen’

Marit : ‘Er zijn zoveel studies. Ik kon echt niet kiezen’

Marit (17) zit in 6 gymnasium met een NT-profiel. Ze had veel moeite met haar studiekeuze. Ze is gek op techniek, maar welke studie past daarbij? Uiteindelijk kwam ze uit bij Werktuigbouwkunde omdat dit een brede technische studie is.  
“Ik heb altijd al interesse gehad in techniek. Als we iets bij Ikea hadden gehaald, zetten mijn vader en ik het altijd samen in elkaar. Op de basisschool moesten we bijvoorbeeld een autootje van hout maken, maar dat vonden een vriend en ik te makkelijk dus maakten we er een amfibievoertuig van, dat op batterijen kon rijden én varen. In de eerste klas middelbare school kregen we het vak techniek waar we de theorie letterlijk in praktijk brachten. Daarom vind ik techniek zo leuk; je kunt in de praktijk zien wat je hebt geleerd.”

Informatie van studenten
“Bij mij op school werd er niet heel veel over studiekeuze verteld, behalve natuurlijk hoe belangrijke het is. Er zijn zoveel studies dat ik door de bomen het bos niet meer zag. In de vierde ben ik al naar open dagen gaan kijken. Vaak om de sfeer te proeven, maar vooral om informatie over studies te krijgen van studenten. Bijvoorbeeld waarom zij voor die studie gekozen hebben. Dit vind ik handig, want je krijgt dan een beschrijving van de studie, wat voor soort projecten ze doen en welke vaardigheden of interesses ze hiervoor nodig hebben. Als dit niet overeenkwam met mijn interesses, wist ik in ieder geval dat die studie niet bij me paste.”

Een lijst met alle universitaire opleidingen
“De meeste studies die ik bezocht spraken me wel aan, dus wist ik nog steeds niet wat ik wilde. Ik heb een lijst gepakt met alle universitaire bacheloropleidingen van Nederland, ik kan je vertellen dat dat er een hoop zijn, en ik ben gaan wegstrepen wat ik in ieder geval niet wilde. In het begin waren dat vooral studies met EM- en CM-profielen, zoals Geschiedenis, Psychologie, Rechten en kunstgerelateerde studies.”

Alleen maar technische studies
“Uiteindelijk had ik een lijst met alleen maar technische studies over. Natuurlijk zag ik dat van tevoren wel een beetje aankomen, maar door het wegstrepen van de andere studies, had ik toch een duidelijker overzicht. Ik denk namelijk dat als je gewoon wat opzoekt op internet, je heel veel studies mist.” 

Combinatie van meerdere onderwerpen
“Technische studies worden op veel ‘normale’ universiteiten niet gegeven, dus dat scheelde ook weer. Ik ben daarna alleen nog maar bij open dagen van Technische Universiteiten gaan kijken (TU Delft, TU Twente en TU Eindhoven). In Delft vertelde een student mij over Mechanical Engineering (Werktuigbouwkunde), een technische studie die verschillende aspecten van andere technische studies zoals Bouwkunde en Technische Wiskunde combineert. Na deze open dag was ik meteen zo enthousiast. Met Werktuigbouwkunde hoef ik me niet volledig op één technisch onderwerp te focussen. Hierdoor kun je later nog veel verschillende kanten op.”

TU Eindhoven
“Nu moest ik nog een universiteit kiezen. De TU Eindhoven heeft een gezellige Brabantse sfeer.
De universiteit is niet te groot en niet te klein: 17.000 studenten. De studenten konden volgens mij goed met elkaar opschieten en er zijn veel projecten waar verschillende studenten van verschillende studies samen aan werken. Eigenlijk was het toen wel duidelijk. In klas 6 ben ik er dus eindelijk achter gekomen dat dit mijn studie is.”