TKMST | Merijn Mulder in Costa Rica: omgaan met heimwee

Merijn Mulder in Costa Rica: omgaan met heimwee

Reizen vindt Merijn Mulder een geweldige ervaring. Het beste wat hij ooit heeft gedaan. Maar dat betekent niet dat elke dag supergeweldig is. Net zoals je thuis goede en minder goede dagen hebt, geldt dat ook aan de andere kant van de wereld. “Ik had eigenlijk nog nooit heimwee gehad en ook niet verwacht dat ik dat hier zou krijgen”.

“In het begin begreep ik niet wat er aan de hand was. Ik voelde me plotseling uren- en soms dagenlang rot. Had alleen maar zin in Nederlands eten, waar ik voorheen bepaald geen fan van was, en heb zelfs overwogen mijn reisprogramma in te korten. Vooral de eerste zes weken waren vol van moeilijke momenten en lusteloze Skype-gesprekken. Na het praten met mijn ouders en beste vrienden voelde ik me korte tijd beter, maar vlak na het ophangen realiseerde ik me alleen maar hoe ver weg ze waren. Het vooruitzicht vijf maanden mijn familie en vrienden niet te zien viel me zwaar en na een tijdje begon ik ook echt de domste dingen te missen: een trui dragen, ontbijtkoek eten, zelfs natregenen op de fiets leek me heerlijk.”

Taboe op heimwee
“Hoewel ik dacht alleen te zijn, bleken er veel mensen te zijn met min of meer dezelfde problemen. Wanneer je zo bevoorrecht bent om zo’n reis mee te maken, ontstaat er een bepaalde druk dat je elke dag geweldig moet vinden en niets te klagen mag hebben. Ook rust er een onuitgesproken taboe op heimwee als je geen klein kind op zomerkamp meer bent.”

Op Instagram alleen maar lachende gezichten
“Op Instagram zie je alleen maar de lachende gezichten op tropische stranden, maar dat is natuurlijk maar een heel klein deel van de echte reis. Heimwee is doodnormaal. Ik heb mensen ontmoet die zeggen er totaal geen last van te hebben, mensen die alleen hun vriend(in) of juist hun huis missen en mensen zoals ik, die een tijd lang zo ongeveer alles missen.”

De oplossing voor mijn heimwee
“Ik kwam over mijn heimwee heen door wat minder met het thuisfront te skypen en te appen. Je bent op een geweldige plek met tal van interessante mensen en ik merkte dat het ontdekken van nieuwe vriendschappen en ervaringen een veel betere remedie voor heimwee is dan indirect contact met thuis. Ook mijn ervaring delen met anderen hielp.”

Een week naar mijn familie met kerst
“Ik heb een vrij grote stap genomen door geld opzij te zetten en een week naar mijn familie te gaan. Wij hebben de enorm leuke kersttraditie dat we om de vijf jaar met de familie een week een groot huis huren om daar kerst te vieren. Dat viel precies afgelopen jaar. Het ticket was natuurlijk behoorlijk prijzig en voor sommige mensen misschien ook helemaal niet nodig, maar ik vond het zo belangrijk, dus waarom niet? Niet alleen was de week met mijn familie geweldig, na terugkomst was het alsof mijn ‘reset’-knop was ingedrukt en genoot ik nog meer van alle dingen die me voorheen een beetje alledaags leken.”