TKMST | Puck maakt een studiekeuze: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?

Puck maakt een studiekeuze: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?

Puck Houkes is 17 en zit in 5-havo. Dit jaar kiest zij een studie. Ze heeft ADD, waardoor ze zich soms moeilijk kan concentreren. “In een groep ben ik sneller afgeleid.” Hoe maakt zij haar studiekeuze? Lees de do’s en don’ts van Puck!

  1.        Veel geld of veel plezier?

“Een standaardopmerking van ouders: ‘’Daar is helemaal geen werk in te vinden! Waarom kijk je niet eens verder?’’ Bedenk voor jezelf wat jij belangrijk vindt. Kies jij voor een minder leuke studie omdat daar meer werk in is of kies je toch voor jouw droomopleiding omdat dit jou gelukkig maakt? Als je de kans op een baan belangrijk vindt, google dan bijvoorbeeld het beroep. Zijn er veel vacatures? Of praat met studenten tijdens het proefstuderen en op meeloopdagen. Overigens kies ik liever voor een studie die me blij en gelukkig maakt. Misschien verandert de arbeidsmarkt wel.”

  1.      Who am I?

“Niet onbelangrijk is het nagaan van wat jouw keuze tot jouw keuze maakt. Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik? Maak voor jezelf eens een lijstje met jouw sterkste punten en laat je adviseren door je mentor of iemand die je goed kent. Ik kwam er bijvoorbeeld achter dat ik goed ben ik schrijven, luisteren, rekenen en ik beheers de Engelse taal goed. Mijn minder sterke punt is dat ik dingen vaak niet in een keer afmaak, omdat ik snel afgeleid ben. Niet voor niets gediagnosticeerd met ADD. Juist omdat ik ADD heb vind ik het belangrijk dat ik mijzelf op het gebied van ordenen kan ontwikkelen tijdens mijn studie. Ik vind zelfstandigheid fijn en ik werk dan ook liever alleen dan in een groep. In groepen verlies ik makkelijker mijn concentratie en dus ook mijn motivatie. Ik houd hier rekening mee bij het zoeken van een studie.”

  1.      The cliché: studiekeuzetest

“Het is je vast als honderden keren verteld maar een studiekeuzetest invullen kan echt helpen. Neem er genoeg tijd voor. Als resultaat krijg je een aantal opleidingen die aansluiten op jouw antwoorden en interesses. Een handige tip is om jouw antwoorden op te schrijven om je interesses achteraf nog eens na te kijken en zelf op onderzoek uit te gaan.

Uit mijn studiekeuze test kwam ‘’Creative Business and Management’’.  Iets heel anders dan dat ik zelf in gedachten had, maar wel erg interessant! Voor mij is dit ook weer een manier geweest om mijn kennis op het gebied van verschillende studies te verbreden.”

  1.      Bezoek open dagen (van verschillende scholen en opleidingen!).

“Ga sfeerproeven als je een beetje weet welke opleiding bij je past. Stel vragen om het beste uit jouw bezoek te halen. Spreek studenten aan en vergeet niet om goede vragen te stellen. Bijvoorbeeld ‘hoe zit het eerste leerjaar in elkaar?’ en ‘hoe zwaar tellen de tentamens mee?’ geven een duidelijk beeld van de studie. Nog een tip: neem een van je ouders mee. Zij stellen ongetwijfeld een paar vragen waar jij niet op was gekomen! Mijn moeder vroeg bijvoorbeeld hoe de verhouding theorie en praktijk was bij deze studie. Interessant!”

  1.      Zoek ’t lekker zelf uit!

“Weet jij al ongeveer welke richting jij op wilt gaan? Google dat woord dan eens met jouw niveau erachter, bijvoorbeeld: media hbo. Op deze manier krijg je een enorm aantal studies die aansluiten bij jouw niveau en interesses. Ben je toch nog niet helemaal zeker van de richting? Kijk dan ook een op TKMST!”