TKMST | Spijbelen voor het klimaat: “Blij dat ik mijn zwemdiploma heb”

Spijbelen voor het klimaat: “Blij dat ik mijn zwemdiploma heb”

Heb jij gespijbeld voor het klimaat? Je was niet de enige. Rond de 15.000 scholieren kwamen gisteren bijeen op het Malieveld in Den Haag. Onze verslaggever Yasmin spijbelde mee en vroeg de scholieren naar de reden van hun komst naar Den Haag.

Lisa van 16 uit Amsterdam: “Ik vind dat de regering ons serieus moet nemen. Je kunt onze toekomst niet bepalen en dan niet naar ons luisteren.”

Floor van 14 uit Deventer: “Ik vind onze toekomst gewoon belangrijk en daarbij ook het klimaat. Als wij er nu een potje van maken dan hebben we later niks meer.”

Iman (16): “Ik sta hier vandaag om te protesteren voor een beter klimaatakkoord. Dat is voor nu het enige wat ik kan doen. Als de ministers er niks mee gaan doen ben ik blij dat ik mijn zwemdiploma heb.”

Veel scholieren hebben moeite gedaan om bij de mars aanwezig te zijn. Zo ook Fay (14): “Ik moest toestemming van mijn ouders regelen, en een brief schrijven met daarin argumenten over waarom ik per se mee wil lopen”

Sommige leerlingen hebben het na zestig minuten wel gezien. “Het was de afspraak dat ik hier moest zijn, niet dat ik mee moest lopen. Kom boys, we gaan maccie klappen!” Gelukkig nemen de meeste scholieren het wel serieus. De organisatie roept iedereen op om volgende week weer te komen demonstreren. Zijn jullie er ook weer bij?