TKMST | Studentenkamer exclusief energiekosten gehuurd? Dé bespaartip

Studentenkamer exclusief energiekosten gehuurd? Dé bespaartip

Als je een studentenkamer huurt, dan betaal je vaak een prijs inclusief vaste lasten zoals energiekosten, een internetverbinding en stromend water. Dit valt vaak onder servicekosten of je je huurt de kamer volledig all-in. Toch is dit zeker niet altijd het geval. Steeds meer verhuurders kiezen ervoor om studentenkamer zonder deze kosten te verhuren. Dit doen ze meestal om misbruik te voorkomen, maar ook om studenten de vrije keuze te geven. Huur jij je kamer exclusief servicekosten en wil je graag energie besparen? Dan zijn radiatorventilatoren mogelijk dé oplossing voor jou.

Wat is een radiatorventilator?

Radiatorventilatoren zijn relatief kleine rechthoekige kastjes die je, meestal, onder de radiatoren van je verwarming klikt. In deze kastjes vind je kleine ventilatoren die rond gaan draaien zodra je de stekker in het stopcontact steekt. De ventilatoren zorgen er vervolgens voor dat de warmte die je radiatoren uitstralen sneller door je kamer wordt verspreid. Hierdoor hoef je dus minder lang te stoken om je gewenste temperatuur te bereiken. Ben je dus een weekend bij je ouders geweest of is het koud op je kamer na een dag in de collegebanken? Dankzij de radiatorventilator is het supersnel weer lekker comfortabel!

Hoeveel bespaar je met zo’n radiatorventilator?

Hoeveel je bespaart is natuurlijk met name afhankelijk van hoe zuinig je momenteel met je energie omgaat. Volgens SpeedComfort, marktleider in deze handige apparaatjes, is de gemiddelde energiebesparing zo’n 22% terwijl de maximale besparing op 30% ligt. Bedenk je dan eens dat de gemiddelde student op kamer €67 per maand aan gas verbruikt per maand. Je bespaar dus meer zo’n €15 per maand, waarmee je de kosten binnen het eerste jaar al ruimschoots terug hebt verdiend. Daarmee kan je dus mooi een aantal biertjes extra drinken op de donderdagavond! Wist je trouwens dat SpeedComfort in 2015 nog een prijs won voor het groenste idee van Nederland? Nu denk je waarschijnlijk: goed idee, maar ga ik dan niet veel meer elektriciteit verbruiken? De kosten hiervan zullen je verbazen, je betaalt volgens berekeningen van SpeedComfort namelijk slechts €0,16 per jaar aan elektriciteit per ventilator. 

De studentenkamer wel inclusief energie?

Is de SpeedComfort radiatorventilator dan alleen handig als je je energiekosten zelf apart moet betalen? Nee hoor, als je een echte koukleum hebt zijn ze ook gewoon hartstikke comfortabel. Je studentenkamer is een mum van tijd weer lekker warm. Bovendien kan je ze gemakkelijk weer loskoppelen en meenemen wanneer je uit je kamertje trekt.