TKMST | Studieschuld verzwijgen? Verleidelijk, maar niet slim

Studieschuld verzwijgen? Verleidelijk, maar niet slim

Het klinkt misschien nog ver weg voor jou, maar de keuzes die je in je studententijd maakt, kunnen invloed hebben op bijvoorbeeld het kopen van je eerste huis! Starters hebben het momenteel namelijk niet gemakkelijk op de woningmarkt. Ten eerste zijn er weinig betaalbare woningen te vinden. Komt er wel een starterswoning op de markt, dan moet je snel actie ondernemen omdat er vaak veel geïnteresseerden zijn. Heb je een woning gevonden en ben je een prijs overeengekomen met de verkopers? Dan moet je natuurlijk ook nog de hypotheek rond zien te krijgen. Sinds een aantal jaar geleden de basisbeurs is afgeschaft, zijn er steeds meer studenten met een studieschuld. Voor hen is het verleidelijk je studieschuld te verzwijgen om gemakkelijker een hogere hypotheek te krijgen. Hieronder lees je er meer over waarom het niet slim is je studieschuld niet te noemen bij een hypotheekaanvraag.

Hypotheekaanvraag niet onmogelijk
Het gemak waarmee mensen een hypotheek kunnen krijgen, is het afgelopen decennium behoorlijk beperkt. Mede door de financiële crises heeft de overheid het maximale hypotheekbedrag verlaagd. Daarnaast willen banken meer zekerheid over de kredietwaardigheid van de aanvragers. Door de strengere regels denken veel mensen nu dat je met bijvoorbeeld een tijdelijk contract of een studieschuld helemaal geen hypotheek meer kunt krijgen. Onterecht, want het is zeker niet onmogelijk. En een koopwoning is juist erg interessant, doordat je door de lage hypotheekrente waarschijnlijk minder aan woonlasten kwijt bent dan bij een huurwoning.

Studieschuld heeft minder invloed op leencapaciteit
Bij een hypotheekaanvraag wordt er zowel gekeken naar je inkomsten als je financiële verplichtingen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om consumptieve leningen, alimentatie, en een studieschuld of DUO-lening. Dit heeft invloed om je maximale hypotheek. Een studieschuld heeft echter wel kleinere gevolgen voor de leencapaciteit dan andere verplichtingen. De overheid heeft met hypotheekverstrekkers afgesproken dat een studieschuld minder zwaar meeweegt bij een hypotheekaanvraag. Uit een rekenvoorbeeld van de gevolgen van een studieschuld, blijkt bijvoorbeeld dat een alleenstaande met een inkomen 27.000 euro minder kan lenen bij een inkomen van 40.000 euro, en een stel met een gezamenlijk inkomen van 70.000 euro ongeveer 26.500 euro minder aan hypotheek kan krijgen.

Gevolgen van het verzwijgen van een studieschuld
Uit onderzoek is gebleken dat een op de zeven mensen met een studieschuld deze verzwijgt bij een hypotheekaanvraag. Dit lijkt verleidelijk, doordat deze niet geregistreerd wordt bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Hypotheekadviseurs en medewerkers bij hypotheekverstrekkers steunen je absoluut niet, omdat zij dan fraude plegen. Bovendien wordt, wanneer de studieschuld toch bekend wordt, je hypotheekaanvraag direct afgekeurd en kun je later rekenen op minder coulance van de bank bij geldproblemen. Daarnaast heeft de Nationale Hypotheek Garantie onlangs nog eens bevestigd dat fraude gevolgen kan hebben voor de kwijtscheldingsregeling bij een NHG-hypotheek.

Niet denken in problemen, maar in oplossingen
Heb je een studieschuld, dan is het belangrijk deze zo snel mogelijk af te lossen. Juist hierdoor kun je een hypotheekverstrekker aantonen betrouwbaar te zijn als het om financiële verplichtingen gaat. Daarnaast kun je ook kijken welke alternatieven er zijn, als je je eerste woning wil kopen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan financiële hulp van je ouders, of een garantiestelling.