TKMST | Studievereniging of studentenvereniging?

Studievereniging of studentenvereniging?

Als je gaat studeren in een andere stad krijg je al snel de vraag of je op kamers gaat en of je bij een studentenvereniging gaat. Vragen die ik deze zomer heel vaak heb gekregen. Ik vond het lastig om hier antwoord op te geven, omdat ik er veel te weinig van af wist. Daarom voor alle aanstaande studenten een korte uitleg!

Verschil tussen een studievereniging en een studentenvereniging
Als je zelf (nog) niet in het studentenleven zit, klinkt het misschien als één pot nat. Maat er zijn zeker verschillen tussen een studievereniging en een studentenvereniging. Een studievereniging is namelijk gekoppeld aan een opleiding. Je bent dus met mensen van dezelfde opleiding of 2 opleidingen in een vereniging. Een studentenvereniging is niet gekoppeld aan een bepaalde studie. Je bent hier dus met een grote verscheidenheid aan opleidingen bij elkaar. Dit kan zowel hbo als universitair zijn. Beide organiseren borrels, uitjes, en meestal ook reisjes.

Voor uni’s en hbo’ers
Eerst had ik het gevoel dat studentenverenigingen alleen voor universiteiten waren, maar dit is zeker niet het geval. Wel sluiten meer universitaire studenten zich aan bij een studentenvereniging dan hbo’ers, maar ook hbo’ers zijn welkom.

Particolarte & Mimagine
Ik ga zelf Creative Business studeren in Amsterdam aan de HvA. Ik ben niet van plan om in Amsterdam te gaan wonen het eerste jaar. Het lijkt mij daarom heel erg leuk om nieuwe mensen te leren kennen door middel van een studievereniging. Het lijkt mij onhandig om bij een vereniging te gaan waar veel verplichtingen in de week zijn, omdat je dan vaak heen en weer moet reizen als je bijvoorbeeld geen les hebt op die dag. Ook zit ik echt niet te wachten op rare ontgroeningen. Gelukkig zijn er genoeg gezellige verenigingen waar dit helemaal niet aan bod komt. Zo kwam ik op de creatieve studentenvereniging Particolarte waar eens in de zoveel tijd open podia wordt georganiseerd en concertbezoeken worden gedaan.

Bij mijn opleiding hoort trouwens de studievereniging Mimagine. Hier zijn studenten van de opleiding Creative Business en van de opleiding Communicatie welkom. De vereniging organiseert uitjes naar media bedrijven, een eerstejaars weekend en borrels. Ik hoop tijdens de introweek meer informatie te krijgen over verenigingen. Hierna ga ik een keuze maken of ik het ga doen en naar welke vereniging ik dan ga.