TKMST | Supersnel internet in je studentenhuis

Supersnel internet in je studentenhuis

Wanneer je het huis uit gaat en er voor kiest om in een studentenhuis te gaan wonen als je gaat studeren, moet je er rekening mee houden dat je dingen moet gaan delen. Dat geldt niet alleen voor het toilet en de badkamer, maar ook voor het internet. En dat je zo nu en dan eventjes moet wachten voor jij je haar kunt wassen of een plas kunt doen is natuurlijk nog tot daar aan toe, maar een eeuwigheid wachten tot je favoriete film geüpload is, no way! Maar hoe zorg je er nou voor dat je in je studentenhuis razendsnel internet hebt?

Hoe snel is snel genoeg?

Voordat je supersnel internet gaat regelen voor je studentenhuis moet je eerst inschatten wat jij en je huisgenoten eigenlijk nodig hebben. Daarbij moet je rekening houden met een aantal dingen. Allereerst is het handig om het internetgebruik in kaart te brengen; iedere huisgenoot zal een smartphone hebben, misschien ook wel een tablet en vast een laptop of PC. Zijn er ook nog gameconsoles in huis? En wie streamt zijn muziek of bingewatcht zijn series via Netflix? Als je daar een beeld van hebt moet je in je inschatting nog meenemen hoe groot jullie huis is en hoeveel huisgenoten gebruik maken van de internetverbinding. Woon je in een klein studentenhuis met maar 2 tot 4 personen dan is dat vergelijkbaar met een gezinswoning. In dat geval kun je het beste kiezen voor een internetabonnement van 100 of 200Mbit/s. Dan kun je allemaal tegelijk internetten zonder dat alles hapert en vastloopt. Woon je in een groot pand met meer dan 4 huisgenoten dan heb je aan 100 Mbit/s waarschijnlijk niet genoeg. Je kunt dan beter kiezen voor een abonnement van 200 of 500 Mbit/s. Uiteraard moet je er wel rekening mee houden dat aan supersnel internet een prijskaartje hangt. Of jij en je huisgenoten dat over hebben voor goedwerkend internet moeten jullie bespreken. Het scheelt natuurlijk wel dat jullie niet alleen internet, maar ook de kosten kunnen delen.

Internet via de kabel

In de meeste studentenhuizen hoef je niet te rekenen op een razendsnel glasvezelnetwerk voor je internet. Hier kun je eenvoudig achter komen door online een postcode check te doen. Meestal zit er in een studentenhuis maar één telefoonaansluiting voor VDSL en vind je ook maar één kabelaansluiting voor kabelinternet. Die laatste is misschien iets duurder maar ook gelijk stukken sneller en lekker makkelijk wanneer je meerdere gebruikers hebt. Vooral wanneer je ook nog investeert in een switch op de router zorg je er eenvoudig voor dat alle huisgenoten hun PC via de kabel kunnen aansluiten. Maar naast snel internet wil je natuurlijk ook graag goedkoop internet.

Wifi Mesh

Heb jij en je huisgenoten totaal geen zin in al dat gedoe met kabels en hebben jullie wel een paar centen over voor supersnel en draadloos internet? Dan is een Wifi Mesh netwerk misschien een goede optie. Je bent wel al gauw een honderdje of drie kwijt voor zo’n set, maar dan heb je ook wel wat. Je kunt dan namelijk meerdere Wifi routers door het hele studentenhuis plaatsen, één bij de aansluiting zelf en dan op iedere verdieping nog eentje. Deze routers maken verbinding met elkaar en creëren samen één dekkend netwerk met maximale snelheid. Handig is ook dat je het netwerk via een app kunt instellen, zodat elke huisgenoot zijn eigen stukje bandbreedte krijgt en je een eerlijke verdeling kunt maken. Dat scheelt een hoop gekibbel!

De snelste en goedkoopste internetprovider

Wanneer je in kaart hebt gebracht wat je nodig hebt aan snelheid en welke aansluiting je wilt gaan gebruiken kun je op zoek gaan naar een passende internetprovider. Vergelijk internet met je energie. Ook daar wil je natuurlijk het liefst de goedkoopste aanbieder, maar toch is het slim om niet alleen te kijken naar wie de hoogste korting geeft of de leukste actie aanbiedt, maar wat uiteindelijk je vaste maandbedrag wordt, want dat moet je wel telkens kunnen ophoesten met zijn allen.