TKMST | ‘Toen ik met mijn studie in Amsterdam begon, kende ik niemand’

‘Toen ik met mijn studie in Amsterdam begon, kende ik niemand’

Hoe ziet je studentenleven er na een paar jaar studeren uit? Julian Eustatia (21) rondt volgend jaar zijn bachelor Medische Informatiekunde af. Intussen vermaakt hij zich prima met zijn zeven huisgenoten op gezellige borrels, in de sportschool en op de boot door de Amsterdamse grachten.   

“Ik woon met zeven jongens in een huis. We koken elk dag en sporten ook veel. Een paar keer per week gaan we naar de sportschool. Lekker met gewichten gooien, elkaar proberen te overtreffen. Ik voel me lekker als ik heb gesport.”

Iedere dag 220 gram groenten  
“We eten ook gezond. Avg, aardappels vlees en groenten, waarvan 220 gram groenten per dag. Boontjes, broccoli, asperges; we zijn geen kieskeurige eters. Een van mijn huisgenoten kookt het vaakst omdat hij weet dat ie dan zelf tenminste lekker eet. We hebben een gerecht: chili, dat we steeds lekkerder en beter maken. Iedere keer koken we het iets anders tot we de ultieme variant te pakken hebben.”

Amsterdam
“Toen ik met mijn studie Medische Informatiekunde begon in Amsterdam, kende ik niemand. Het eerste jaar woonde ik nog thuis. Ik schreef me in bij studentenroeivereniging Nereus, maar werd uitgeloot. Ik was actief in de studievereniging van de medische faculteit, maar had toch het idee dat er meer uit mijn studie te halen viel. Dus ging ik soms naar feesten van studentenverenigingen. Bijvoorbeeld van L.A.N.X. Ik raakte direct met wat mensen in gesprek, die deden super aardig. De volgende dag belden ze of ik mee ging varen. Ik hoefde dus niet verder te zoeken. Ik werd lid en kwam zo met zeven jongens in het dispuutshuis, hartje centrum, te wonen.”

Medische Informatiekunde
“Mijn vader vond dat ik Informatica moest studeren, maar dat leek me meer wat voor nerds. Voor Geneeskunde was ik te laat met me aanmelden. Rechten leek me ook leuk, maar de open dag vond ik saai. Ik keek ook naar studies in Amsterdam omdat ik daar wilde wonen. Het werd Medische Informatiekunde, dat is een informaticastudie met een geneeskundige insteek. Met je medische kennis denk je mee over informatieproblemen in bijvoorbeeld ziekenhuizen, denk aan elektronische patiëntendossiers. Als een arts tegen mij begint over hemofiliepatiënten, ga ik niet glazig kijken.” 

Studievertraging
“Het combineren van een studentenvereniging met mijn studie gaat goed, al heb ik dan wel een jaar studievertraging opgelopen. Ik had het allemaal wel kunnen halen, maar ik heb andere dingen prioriteit gegeven. 
Het voordeel van een dispuutshuis is dat iedereen tegelijk aan het studeren of borrelen is. We hebben vaste borrelavonden. Dus die overige dagen word je niet gestoord als je wilt studeren. Daarnaast doe ik ook nog wat commissiewerk voor de vereniging.”  

Tijdelijk werk Qompas
“In september kan ik pas weer een vak herkansen. Daarom werk ik nu tijdelijk als webdeveloper bij Qompas, bij mijn vader op kantoor. Ik werk aan een systeem waarmee je, als je je bachelor intikt, direct een overzicht krijgt van alle geschikte masters, Qompas Masterkeuze. Ook handig voor mezelf. Daarnaast maak ik een contentmanagementsysteem voor intern gebruik, zodat medewerkers zelf makkelijker informatie op de site kunnen zetten zonder dat ze zelf hoeven te kunnen programmeren.”

Master
“Ik wil zelf ook nog wel een master doen. Misschien Business Analytics. Het bedrijfsleven vind ik erg interessant. Ik ga in ieder geval carrière maken.”