TKMST | Tussenjaar: Ja of nee?

Tussenjaar: Ja of nee?

Een tussenjaar moet je natuurlijk altijd doen als het even kan. Maartje Calis kan het weten, want zij deed het. Ze studeerde een paar maanden in de VS en maakte daar vrienden voor het leven. Nu is ze weer thuis en werkt ze om een buffer te hebben tijdens haar studie volgend jaar. Zij zet de voor- en nadelen van een tussenjaar voor jou op een rij.  

Voordelen

Oriënteren op de toekomst
Tijdens een tussenjaar heb je – letterlijk en figuurlijk – een jaar lang alle tijd van de wereld. Je kunt nadenken over wat je nou echt wil studeren of wil bereiken in je leven. Maar op basis van wat? Je hebt meestal nog niet zo veel levenservaring om een weloverwogen studiekeuze te maken. Terwijl alles wat je besluit, invloed heeft op de jaren erna. Je kunt tijdens een tussenjaar reizen, werken, cursussen volgen of juist helemaal niets doen. Je hebt alle tijd na te denken over je kwaliteiten, je passies en wat realistisch is. Een verkeerde keuze maken kost niet alleen tijd, maar ook geld. Tussenjaar = tijd genoeg voor de goede keuze!

Bijtanken
Het laatste jaar van je middelbare school staat alles in het teken van binnenkort-is-je-eindexamen-en-dus-heb-ik-stress. Alles is erop gericht dat jij je examen haalt. Door al deze stress ben je misschien wel even toe aan wat anders. Even bijtanken. Even tot jezelf komen.

Plezier
Hoewel ouders altijd beweren dat je studententijd de mooiste tijd van je leven is, bepaal jij voor nu liever zelf wat plezier is. Tijdens je tussenjaar kun je dingen doen die je altijd al had willen doen. Ongegeneerd uitslapen na een avondje stappen of juist eindelijk eens die cursus Spaans volgen waar je al zo lang naar uitkijkt.

Ervaring opdoen
Bij veel studies, stages en banen vragen ze naar je cv en vooral of je al ervaring hebt in het vakgebied. Hoe meer ervaring, hoe interessanter jij bent. Tijdens je middelbareschooltijd is het best lastig om tijd vrij te maken voor een stage of om naar het buitenland te gaan. Maar nu kan het! Door ervaring op te doen in je tussenjaar vergroot je de kans te worden toegelaten bij een numerusfixus-studie. Buitenlandervaring op je cv laat zien dat je zelfstandig bent, keuzes durft te maken, een doorzetter bent en je kunt aanpassen in nieuwe situaties.

Stap uit die comfortzone
Natuurlijk kun je werkervaring opdoen, maar je kunt je ook richten op levenservaring opdoen. Zelfstandig zijn, ruimte hebben om zelf keuzes te maken, de consequenties van deze keuzes te ervaren en hier vervolgens over na te denken zorgt voor een enorme persoonlijke groei. Stap kortom gewoon eens uit die comfortzone!

Geld
Studeren wordt steeds duurder. Als je je tussenjaar gebruikt om veel te werken, heb je een buffer tijdens je studie. Minder lenen is een minder hoge studieschuld.

Unieke periode
Je hebt je diploma binnen en de wereld ligt aan je voeten. Je bent jong en hebt nog zeeën van tijd om te werken. De kans om compleet wat anders te gaan doen doet zich misschien niet meer zo vaak voor. Er is nog een wereld te ontdekken!

 

Nadelen:

Uit je ritme
Tijdens een tussenjaar doe je een hele hoop dingen. Intensief studeren is hier waarschijnlijk geen onderdeel van. Als je net van de middelbare school komt en meteen gaat studeren, zit je nog in een studieritme. Door een tussenjaar verstoor je dit. Waar je eerst zonder problemen drie uur lang stil kon luisteren, heb je na je tussenjaar misschien al moeite een kwartier niet te wiebelen op je stoel. Daar gaat je ritme!

Motivatie verliezen
Zo’n jaartje vrijheid is je wel goed bevallen. Grote kans dat je studeren ineens niet meer door een rooskleurige bril ziet. Daar gaat je motivatie voor je studie. Het is nu niet alleen extra lastig om je weer te herpakken, maar je krijgt er ook nog een hele hoop gedoe en discussie met je ouders bij. Hoofdpijn dus.

Verveling
Tuurlijk, even niets doen is heerlijk. Alhoewel, als de overgrote meerderheid van jouw vriendenkring besluit te gaan studeren en op kamers te gaan, zit je daar. In je eentje. Thuis. Het kost je vrienden ineens veel meer moeite om tijd voor je te maken, gezien zij er een heel nieuw sociaal leven bijkrijgen. Jij blijft alleen achter. Vijf keer in de week werken bij AH gaat serieus vervelen. Was jij nou ook maar vast gaan studeren…

Liefde van je leven ontmoet
Tijdens je reis in Australië kom jij de liefde van je leven tegen. Jullie zijn onafscheidelijk en echte soulmates. Jij ziet het ineens helemaal niet meer zitten om jouw Romeo of Julia achter te laten! Je besluit dat je lief belangrijker vindt dan je studie, tot grote verontwaardiging van je ouders. Daar sta je dan. Afscheid nemen van de grote liefde of je ouders in de steek laten en niet gaan studeren. Lekker dan, bedankt tussenjaar!

Veel vrijheid, weinig structuur
Je bent zo vrij als een vogel. Eindelijk! Je kunt doen en laten wat je wilt, althans als je ouders dat ook accepteren. Structuur heb je niet meer. Je wilt bijkomen van je examens, maar moet toch van alles regelen. Maar wat wil je nou precies? Je hebt nauwelijks tijd en ruimte gehad om daarover na te denken! En wat als het tegenvalt? Weinig structuur is chaotisch en zorgt vaak voor stress. Stress is wel het laatste wat je wilt in je tussenjaar.

Gewend raken aan veel geld
Een jaar heel hard werken en veel verdienen is leuk, je kunt ineens veel meer uitgeven. Tijdens je studie daarentegen, moet je je maandelijkse budget weer even bijstellen. Je hebt ineens veel minder tijd om te werken en dus ook minder inkomsten. Als je je uitgavenpatroon niet drastisch verandert, ben je binnen een maand of twee weer blut en terug bij af.