TKMST | University College Venlo: stel je eigen studie samen

University College Venlo: stel je eigen studie samen

Op een University College stel je je eigen vakkenpakket samen. Handig voor als je breed geïnteresseerd bent of nog niet helemaal weet welke richting je op wilt. Tim ten Brink, derdejaars University College Venlo, vertelt waarom hij het iedereen kan aanraden.

Tim ten Brink (23) twijfelde na zijn middelbare school tussen Moleculaire Levenswetenschappen in Wageningen en Biomedical Sciences in Maastricht. Totdat iemand hem wees op de studie Liberal Arts and Sciences (University College). Studenten hebben daar de mogelijkheid hun eigen vakkenpakket samen te stellen. Door verschillende vakken te volgen kom je erachter wat je werkelijk interesseert, zodat je je daarna makkelijker kunt specialiseren.

University College Venlo
Tim koos uiteindelijk voor University College Venlo (UCV), onderdeel van Maastricht University. Het internationale karakter en de manier van onderwijs (probleemgestuurd) sprak hem aan. Net als het interdisciplinaire karakter; je kunt vakken volgen in de richting van Science (bèta) en Social Science (alfa).

Wat is een University College?
Op een University College volg je een driejarige bachelor waarbij je niet (meteen) voor een vaststaand vakkenpakket kiest, maar juist een brede opleiding volgt. Ideaal als je een brede interesse hebt of nog niet helemaal weet welke richting je uit wilt. De studie is volledig in het Engels, wordt ook wel Liberal Arts and Sciences genoemd en trekt veel internationale studenten. Je begint met een brede oriëntatie en later in de opleiding specialiseer je je in een vakgebied waarmee je direct aansluiting hebt op een master in die richting. 
Bij sommige University Colleges woon je met je medestudenten op een campus. Soms is dat zelfs verplicht. Met je vwo-diploma of een hbo-propedeuse kun je er terecht. Sommige UC’s hebben zich gespecialiseerd in bepaalde onderwerpen en vakken. 

Campus waar eerstejaars wonen
Op Campus Venlo kunnen 28 eerstejaars studenten UCV wonen. De overgang van thuis naar op kamers is dan niet meer zo groot. Tim: “Toen ik begon, kon dat nog niet, anders had ik dat zeker gedaan. Ik kom uit Landgraaf en kende niemand in Venlo. Het is ruim twee uur reizen, dus na een half jaar ben ik op kamers gegaan.”

Kleine klassen en internationaal georiënteerd
“Op een University College zit je in kleine klassen en heb je snel en veel contact met elkaar. Daarnaast ontmoet je ook veel andere studenten omdat iedereen zijn eigen programma volgt. Studenten komen vanuit de hele wereld hier studeren. Je leert daardoor andere culturen kennen en krijgt andere perspectieven op de lesstof. Dat vind ik boeiend.” 

Goede begeleiding
“Het mooie van een University College vind ik dat je de kans hebt jezelf te verbreden en de vrijheid hebt om vakken te kiezen. Maar tegelijkertijd word je bij die keuze wel begeleid. Je neemt verantwoordelijkheid voor je eigen studie. Dat moet je wel aankunnen.”

University College vergelijkbaar met een piramide
“Wij volgen vakken op drie niveaus: introductie, verdiepend en gevorderd. Je begin altijd met de introductie. Als het je genoeg interesseert, ga je door, anders niet. Zo heb ik een introductievak ‘programmeren’ gedaan, maar ik kwam erachter dat het niet zo bij mij past. Ik ga daarin dus niet verder, maar heb ondertussen wel de basiskennis. Een University College is te vergelijken met een piramide: een brede sterke basis en een gedegen specialisatie aan de top.”

Wil je meer weten over de studie Liberal Arts & Sciences, kijk dan op de website van University College Venlo

 undefined