TKMST | Vertrekken naar Australië

Vertrekken naar Australië

Felice Wulfse (22) woont een half jaar in Australië. Ze doet een uitwisselingstraject. “Voor je het weet staat je vertrekdatum al gepland, maar is je to-do-lijst nog niet afgewerkt.”

Na mijn middelbare school wilde ik een tussenjaar nemen om bijvoorbeeld naar Australië te gaan. Toen ik in de vierde bleef zitten, leek het me beter om na mijn examen vwo toch meteen te beginnen met studeren. Ik kon altijd nog op exchange tijdens mijn studie. Drie jaar later zit ik inderdaad in Australië!

Uitwisselingstraject
Aan het eind van mijn tweede studiejaar ging ik me oriënteren op een uitwisseling. Verschillende huisgenootjes waren al op uitwisseling geweest, dus zij konden mij veel vertellen. De universiteit heeft verschillende uitwisselingsprogramma’s. Ik ben uiteindelijk voor het universiteitsbrede programma gegaan.

Motivatiebrief en je gemiddelde cijfer
Om voor dit programma geselecteerd te worden, moet je minstens een zeven gemiddeld staan. Universiteiten overal op de wereld doen mee, wat heel cool is want op deze manier is studeren in het buitenland veel goedkoper. Je betaalt bijvoorbeeld collegegeld aan je eigen universiteit. Ik kon tien voorkeursuniversiteiten opgeven. Daarnaast moest je ook een motivatiebrief schrijven. Het liefst wilde ik naar Hawaii, maar plek twee tot vijf waren Australische universiteiten. Zuid-Amerika of Zuid-Afrika leken mij ook heel vet. Voor veel landen in Zuid-Amerika moet je Spaans of Portugees praten en dat kan ik niet.

Geen weg terug
In december hoorde ik dat ik geselecteerd was om naar Sydney te gaan. Ik was megablij en enthousiast, maar ik vond het ook eng. Daarna volgde een lang proces van voorbereidingen. Dat was meer werk dan verwacht.

Lijstjes
Ik ben best georganiseerd en maak graag to-do-lijstjes. Dit betekent helaas niet dat ik alles op tijd afwerk, maar ik houd wel van overzicht. Daarom heb ik een enorme Australië-to-do-lijst gemaakt. Elke keer als ik iets bedacht, groot of klein, kwam het op de lijst. Zo moest ik een aantal officiële documenten hebben, zoals een visum. Pas wanneer ik het ene document had ontvangen en ondertekend, kon ik het volgende aanvragen. Soms raakte ik het overzicht een beetje kwijt, maar ik bleef erbovenop zitten.

Woonruimte zoeken
Ik moest ook nadenken over de praktische kant, zoals het kiezen van vakken en het nadenken over huisvesting. Ik vroeg raad aan mensen die ook in Australië hebben gewoond of gestudeerd. Bijna iedereen gaf me dezelfde tip: boek voor de eerste dagen een hostel en ga vandaaruit op zoek naar een huis. Dit vond ik spannend, maar ik liet het op me afkomen. Uiteindelijk had ik binnen drie dagen zoeken een huis op een voorkeurslocatie én redelijk binnen mijn budget. 

Wereldstekker en fotocamera
Waar ik niet aan had gedacht, maar mijn zus gelukkig wel, was het meenemen van een wereldstekker. Ook besloot ik bewust mijn grote camera niet mee te nemen. Maar na een paar dagen Australië baalde ik daarvan. De iPhone-camera maakt redelijk mooie foto’s, maar de kwaliteit kan niet tippen aan die van een echte camera.