TKMST | Verzeker jezelf goed als je op kamers gaat wonen

Verzeker jezelf goed als je op kamers gaat wonen

Heb jij je middelbare school examens net succesvol afgerond? Dan ben je waarschijnlijk ongeveer achttien jaar. Tot deze leeftijd viel je nog onder de zorgverzekering van een van je ouders. Vanaf je achttiende zul je deze zelf afsluiten. Ga je op kamers wonen tijdens je vervolgstudie? Dan is het belangrijk ook goed na te denken over welke verzekeringen verstandig zijn om nog meer af te sluiten. Hieronder lees je meer over woonverzekeringen, zoals de aansprakelijkheids- en inboedelverzekering.

Welke woonverzekeringen zijn er allemaal?

Als je op jezelf gaat wonen, is het goed je eens te verdiepen in woonverzekeringen. Deze verzekeringen zijn erop gericht om schade of verlies te dekken van je bezittingen in en rond je woning. Een woonverzekering bestaat meestal uit een opstalverzekering, inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering.

Opstalverzekering

Over een opstalverzekering hoef je je niet druk te maken als je een studentenkamer hebt. Deze verzekering, die schade aan de woning en alles wat eraan vastzit dekt, is de verantwoordelijkheid van de verhuurder van je kamer. 

Inboedelverzekering

Als huurder ben je wel zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een inboedelverzekering. Hiermee verzeker je schade aan of diefstal van alle roerende zaken die jouw eigendom zijn in je kamer. Wat precies bedoeld wordt met roerende zaken? Hierbij gaat het om alle bezittingen die niet vastzitten aan de woning, en die je bij vertrek uit je kamer kunt meenemen. Voorbeelden van spullen die onder de inboedelverzekering vallen zijn bijvoorbeeld kleding, apparaten zoals je mobiel en laptop, en meubilair zoals een bank en bed. Goed om te weten: ook je fiets is meeverzekerd.

In studentenhuizen wordt vaak ingebroken. Omdat er tijdens vakanties langere tijd niemand aanwezig is, en ramen en deuren blijven openstaan. Een inboedelverzekering dekt vervangingskosten van je bezittingen en schade door inbraak. Bovendien wordt verlies van of schade aan je spullen door waterschade, brand of vandalisme vergoed.

Aansprakelijkheidsverzekering

Tot slot is het ook goed om zelf een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Hiermee verzeker je je voor schade die je per ongeluk bij iemand anders veroorzaakt, of schade aan of verlies van spullen die je leent. Woon je nog bij je ouders dan val je onder hun aansprakelijkheidsverzekering. Dit is niet meer het geval als je op jezelf gaat wonen, dus er wordt aangeraden er dan zelf een af te sluiten. 

Tip: Veel verzekeraars bieden (vaak goedkopere) studentenverzekeringen aan. Check goed of dit het geval is, want studeren is al duur genoeg!