TKMST | Vier dingen die veranderen als je gaat studeren

Vier dingen die veranderen als je gaat studeren

Het einde van de middelbare school verloopt precies hetzelfde als het einde van groep acht, zo’n beetje na de eindmusical. Daarna rol je zomaar in de “de mooiste tijd van  je leven”: je studententijd. Natuurlijk verandert er dan wel wat als je gaat studeren. TKMST zet er vier voor je op een rij. Zo kun jij je vast mentaal voorbereiden.

  1. Je komt uit je bubbel: de wereld is groot en jij best klein

In de meeste gevallen kent jouw stad/dorp/gehucht niet haar eigen instellingen voor het mbo, hbo of wo. Na je examen moet je dus weer opnieuw beginnen. Nieuwe mensen, docenten, regels, snacks in de kantine en PLATTEGROND. LET OP: Post-traumatische-brugklas-taferelen kunnen optreden door de veelheid van nieuwe prikkels.
De kans dat je college hebt of in een klas komt met mensen die anders praten dan jij zit er dik in. Brabanders, Limburgers, Groningers en mensen uit Den Haag en Rotterdam. Pluspunten als je een internationale studie volgt en dus ook met internationals in de werkgroep zit. Maar wees gerust: alles went.

  1. In elk stadje een ander schatje

In een nieuwe omgeving met nieuwe mensen is de kans groot dat je ook nieuwe vrienden maakt. Het leuke aan studeren, en daardoor nieuwe mensen ontmoeten, is dat je opeens een slaapadres hebt in Etten-Leur/Giethoorn/Andere plek waar je nog nooit van hebt gehoord, omdat de ouders van je projectgenoot daar wonen. Verder is er altijd wel iemand die op zichzelf woont en daarmee ook een opvangtehuis vormt voor alle vrienden die nog niet op kamers wonen. En dan heb je natuurlijk altijd nog de adresjes waar je (onbedoeld) na het uitgaan beland bent. Kortom, als student heb je in elk stadje wel een ander schatje.

  1. Vrijheid: A curse and a blessing

Wie bepaalt of jij je opdrachten maakt? Jij!
Wie bepaalt hoe lang je in bed ligt? Jij!
Wie bepaalt of je naar college gaat of niet? De schoolregels  JIJ!

YES! Ein-de-lijk vrij! Wat is vrijheid toch mooi. Helaas is er wel een keerzijde (vooral als je op kamers woont).

Wie is er verantwoordelijk voor het behalen van je BSA? Jij!
Wie moet de was/boodschappen doen? Jij!
Wie betaalt de schade? HANS/Ome Duo/Je ouders JIJ!

  1. Blut zijn is geen fase maar een levensstijl

 Om maar eens voort te borduren op het begrip vrijheid. Als student bepaal je zélf dus hoe veel je uitgeeft aan bepaalde (noodzakelijke) kostenposten. Sommige studenten werken, al dan niet in plaats van hun lening. Anderen krijgen/lenen van hun ouders en een groep studenten leent/leeft maximaal. Je merkt dat studenten een gat in hun hand hebben. Wat je budget in de maand ook is, het einde halen blijft lastig.