TKMST | Zo bemachtig jij die studentenkamer!

Zo bemachtig jij die studentenkamer!

Ga je volgend jaar studeren in een nieuwe stad, maar heb je nog geen kamer gevonden? Dan is het de hoogste tijd om je zoektocht te beginnen of een tandje bij te zetten! Om een kamer te vinden, moet je meestal hospiteren en eerlijk is eerlijk: dat is niemands favoriete bezigheid.

Sommige avonden zijn vergelijkbaar met een wedstrijdje 'wie kan het hardste lachen om de grappen van de huisgenoten?' en dat alles voor een kamer van acht vierkante meter. Maar: laat je niet uit het veld slaan! Met deze do's en dont's heb jij zo snel mogelijk je plekje gevonden.

Gebruik social media
Naast de welbekende kamerverhuursites, bestaan er per studentenstad ook Facebook-groepen (Kamer aangeboden/gezocht + de naam van de stad) waarin oproepjes worden geplaatst. Lid worden van zo’n groep is niet alleen gratis, maar je kunt ook direct je eventuele toekomstige huisgenoten onder de loep nemen. Vergeet ook niet om je eigen netwerk te gebruiken: via-via kom je vaak op de beste plekjes terecht.

Vermijd een standaard berichtje
Een studentenhuis ontvangt al snel tientallen berichtjes, dus doe je best. Begin met een pakkende zin en maak het berichtje persoonlijk. Waarom wil jij hier wonen en vooral: wat heb je het huis te bieden? Wees origineel en schrijf geen standaard verhaaltjes, maar overdrijf niet. Zorg voor een aansprekende profielfoto op Facebook. Hierop wordt zeker geselecteerd! 

Zoek actief en eis niet te veel
Je bent nooit de enige die op zoek is naar een kamer, dus doe je best. Zet notificaties aan voor nieuwe oproepjes, wees niet te kritisch en ga zo veel mogelijk langs op kijkavonden. Misschien lijkt een huis op het eerste gezicht niet helemaal jouw ding, maar is het achteraf toch geschikt. Een studentenhuis met veel huisgenoten kan bijvoorbeeld afschrikken en is misschien even wennen, maar studenten hebben hier vaak de leukste tijd.

Wees geïnteresseerd en raak niet ontmoedigd
Uitgenodigd? Maak met alle huisgenoten een praatje en stel vragen! Onthoud dat ze niet alleen jou leuk moeten vinden, maar ook andersom. Blijf daarom écht jezelf en laat je niet ontmoedigen. Misschien is een ander veel meer aan het woord, maar zijn ze juist op zoek naar een rustiger type. 

Kom op tijd
Hospiteeravonden zijn vaak ingedeeld in shifts, wees dus niet te vroeg, maar ook zeker niet te laat. Dit gaat je eigen tijd af! Blijf ook niet te lang (in je eentje) hangen, tenzij het écht een gezellige avond is. Dan kan het juist in je voordeel werken om bij één van de laatsten te horen. 

Maak een goede eerste indruk
Studenten weten vaak binnen een paar seconden al of je überhaupt kans maakt op de kamer. Je eerste indruk is dus heel belangrijk! Zorg dat je er verzorgd uitziet, lach en breng eventueel iets (en niet iemand!) mee. De meeste studenten zijn erg blij met een fles wijn, maar let op: dit geeft niet de doorslag. Er is nog nooit een huisgenoot gekozen omdat diegene zó'n lekkere fles meenam.

Vertel niet alles
Waar de één binnen no time een kamer vindt, heeft de ander wat meer kijkavonden nodig. Helemaal niet gek, maar laat deze informatie liever achterwege en houd het gesprek positief! Ga dus ook geen zielig verhaal ophangen over de urenlange reis die je achter de rug hebt.