TKMST | 4 tips voor een studenten CV

4 tips voor een studenten CV

Het Curriculum Vitae is één van de belangrijkste dingen in een sollicitatie voor een baan of stage. Met het cv overtuig je de werkgever dat jij de geschikte en beste werknemer bent. Er zijn verschillende onderwerpen die in dit document van belang zijn. Vooral je werkervaring speelt een grote rol om jezelf zo goed mogelijk neer te zetten. Als student is dit echter lastig, aangezien je niet veel werkervaring zal hebben.

 

1. Het persoonlijk profiel

In je cv wil je dat de werkgever jou persoonlijk leert kennen. Hiervoor is het persoonlijk profiel bedoeld, waarin je meerdere dingen over jezelf schrijft. Vertel hoe jij bent als persoon en hoe dit goed is voor het bedrijf. Laat je sterkste kwaliteiten bovendien goed naar voren komen. Blijf daarnaast uniek en overtuigend en probeer altijd een overeenkomst te hebben met het bedrijf waar je solliciteert. Jij moet overkomen als het missende puzzelstukje!

 

Het persoonlijk profiel staat in het begin van het cv en je verkoopt jezelf zo kort en goed mogelijk. Je krijgt de kans om de werkgever alvast te enthousiasmeren over jou als werknemer. Wanneer jouw persoonlijk profiel goed overkomt sta je al een puntje voor op de andere sollicitanten. Daarnaast kijkt het bedrijf al beter naar je cv, omdat ze enthousiast over jou zijn.

 

2. Opleiding

Dit is het gedeelte waarin je perfect moet overkomen als student. Omdat je waarschijnlijk nog niet veel werkervaring hebt is dit jouw compensatie hiervoor. Zet daarom het stukje opleiding bovenaan aan je cv in plaats van je werkervaring. Zo zal de werkgever eerst naar je opleidingen kijken, waardoor hij/zij sneller overtuigd is over jou als werknemer.

 

Wat heb je bereikt in je opleiding? Hoe ben je persoonlijk veranderd? Om professioneel over te komen is het belangrijk dat je jouw opleiding of cursus op de juiste manier opschrijft. Begin met de naam van de opleiding of cursus die je gevolgd of afgerond hebt. Doe dit in omgekeerde chronologische volgorde van alle opleidingen. Op deze manier komt jouw belangrijkste en hoogste opleiding bovenaan te staan.

 

Onder je opleiding vermeld je bij welk instituut je dit gevolgd hebt. Daaronder komt de datum van wanneer tot wanneer je het gevolgd hebt, of geslaagd bent.

 

3. Werkervaring

Ondanks de matige werkervaring zal je het beste uit dit gedeelte moeten halen. Om een goed studenten cv te maken is werkervaring erg belangrijk. Het maakt niet uit waar je gewerkt hebt en voor hoelang, maar vermeld alle werkervaring. Dit kan variëren van een snuffelstage tot vrijwilligerswerk. De werkgever wilt zien dat jij de passie hebt om te werken. Vertel uitgebreid over de ervaring die het meest overeenkomt met de baan waarvoor je solliciteert.

 

Bij elke baan schrijf je over de kwaliteiten die bijdroegen aan jou als werknemer in het bedrijf. Daarnaast vertel je over je ontwikkelingen die je hebt doorgemaakt en koppel je aan het bedrijf waar je wilt solliciteren. Het is ook van belang om jouw verantwoordelijkheden op te schrijven die je had bij je baantje.

 

Ook hier is het van belang om je werkervaring op de juiste manier te vermelden. Dit gaat op dezelfde manier als bij de opleidingen. Dus, in omgekeerde chronologische volgorde, zodat je beste baan bovenaan komt. Eerst de functie, de naam van het bedrijf en de tijdspanne dat je er gewerkt hebt.

 

4. Foto

Het eerste waar men naar kijkt bij het cv is de foto die je toevoegt. Dit valt natuurlijk het meeste op en daarom moet het een goede foto zijn. Probeer net als bij alle andere tips een gelijkenis te vinden met de baan waar je solliciteert. Een nette zakelijke foto bij een kantoorbaan bijvoorbeeld. Of een lachende enthousiaste foto bij een sollicitatie als pedagogisch medewerker.

 

Een foto is bovendien zeker niet verplicht, maar het kan een perfecte toevoeging zijn. Hiermee laat je jouw echte uitstraling zien en is de kans net iets groter om aangenomen te worden.