TKMST | Aanrader: ga stage lopen bij een poppodium

Aanrader: ga stage lopen bij een poppodium

Je moet een stageplek zoeken, maar hebt nog geen idee bij wat voor soort bedrijf. Natuurlijk is dit deels afhankelijk van welke soort opleiding je volgt. Heb je weleens een poppodium overwogen? Dit zijn doorgaans oergezellige werkplekken, waar je niet gebonden bent aan kantoortijden, waar creatieve mensen werken en je ook nog eens gratis naar concerten en dance-avonden kunt. Maak een feestje van je stage en kies voor een poppodium bij jou in de buurt!

Werkzaamheden bij een poppodium

Victorie in Alkmaar, Metropool in Hengelo, Hedon in Zwolle; elke stad in Nederland heeft een plek waar artiesten van over de hele wereld optreden. Al deze podia hebben programmeurs die deze artiesten boeken. De evenementen moeten gepromoot worden (social media); dit gebeurt op de marketingafdeling. En dan zijn er nog de horeca-, administratie-, onderhouds-, techniek- en hospitality-afdelingen. Je krijgt een blik achter de schermen van de muziekwereld. Je ontmoet bekende artiesten en mag gratis naar binnen wanneer jouw helden komen optreden. 

Een dag meelopen

Als je niet helemaal zeker bent over een locatie of het soort stage, vraag dan eerst om een snuffelstage. Een dagje meelopen. Dan weet je een beetje wat je kunt verwachten. Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor de hospitality, zul je de riders (lijsten met eisen van artiesten) door gaan nemen met je begeleider. Je zult kleedkamers in orde moeten maken, producten en leveranciers opzoeken op internet - er staan vaak specifieke producten op de riders - en boodschappen doen. Het is afwisselend werk. Een rijbewijs is een pré omdat je dan zelf op pad kunt. 

Stuur een mailtje of ga langs

Presenteer jezelf op een proactieve manier bij een poppodium bij jou in de buurt. Vaak kunnen ze jouw hulp daar goed gebruiken; twee vliegen in één klap dus. Je leert er van alles. En nog even over dat rijbewijs: naast boodschappen zijn poppodia vaak blij met chauffeurs, er moeten ook posters geplakt worden, of artiesten naar het hotel gebracht. Een auto is sowieso een goede investering. Tegenwoordig ben je er niet veel aan kwijt, een goedkope autoverzekering is zo gefikst en je zult zien dat je karretje zichzelf terugbetaalt. Daarnaast zijn de bedrijfswagens natuurlijk vaak te gebruiken. 

Creatieve sfeer

Hoofdzaak is de sfeer in zo'n poppodium: minder serieus dan bij een doorsnee bedrijf. Men is er de hele dag bezig met iets leuks: evenementen organiseren. Dus er hangt altijd een soort voorpret in de lucht, waar jij dan deel van uitmaakt. Poppodia hanteren meestal geen strak nine to five-beleid. Voor sommigen dus heel erg fijn, zo’n creatieve en artistieke plek. Natuurlijk wordt er hard gewerkt, maar dat is logisch: in een leuke werksfeer presteer je veel beter. Veel plezier alvast!