TKMST | De TKMST van... Jesse de Graaff

De TKMST van... Jesse de Graaff

Wie-wat-hoe?

Jesse de Graaf (24) doet na zijn studie biologie een master Sustainable Business and Innovation (tweedejaar) aan Universiteit Utrecht.

Waarom Biologie?

“Ik wist niet wat ik moest studeren, dus koos ik in overleg met mijn ouders voor een brede studie. Biologie vond ik erg leuk op de middelbare school. ”

En na drie jaar studie?  

“Ik vind biologie echt gaaf, maar in dat vakgebied wil ik niet verder. Je wordt vooral opgeleid om onderzoek te doen en dat trekt me niet. Een groot deel van de biostudenten gaat de consultancy in, bijvoorbeeld op het gebied van ecologie, milieu of duurzaamheid. Dat boeit me wel, maar daarin krijg je weinig begeleiding. Daarom heb ik met een paar studiegenoten een adviesbureau voor studenten biologie opgericht: Advident, advies door studenten.  

Een gat in de markt?  

“Wij haalden casussen binnen van bedrijven of organisaties en zorgden dat een pool van studenten met het advies of de vraag van het bedrijf aan de slag ging. Zo hebben we onder andere voor Natuurmonumenten gewerkt. Het bureau bestaat nog steeds, dus daar ben ik best trots op. Studenten kunnen ervaring opdoen en dat kost bedrijven bijna niets.”

Een mix van biologie en bedrijven...

“Ik begon als barman bij evenementen en later nam ik opdrachten aan als zzp’er bij een bedrijf dat de horeca organiseert voor festivals en evenementen. Dat doe ik nog steeds in de zomer. Omdat het zakelijke aspect mij erg aantrekt, doe ik nu een master die gericht is op hoe bedrijven duurzamer kunnen worden zonder het aspect winst uit het oog te verliezen.”

Waar heb je het meest van geleerd?

“Van de dingen die niet worden voorgekauwd. Je eigen doel nastreven. Ik heb voordat wij dat adviesbureau oprichtten veel met mensen gepraat. Mijn advies: drink koppen koffie. Pik uurtjes van mensen. En het is superleerzaam om zelf iets op te zetten.”

Wat liep totaal anders dan je had verwacht?

“Een jaar nadat we Advident hadden opgericht, deed ik een bestuursjaar voor mijn roeivereniging Trition. Ik dacht dat ik dat wel allebei tegelijk kon, maar nee. Ik was nog net niet overspannen; uiteindelijk heeft een collega-bestuurder de functie van me overgenomen. Dat voelde eerst als falen, maar later niet meer. Hard werken is leuk maar als je je niet voor 100 procent kunt inzetten en mensen om je heen hebben er last van, streef je je doel voorbij.”

Hoe zie jij je TKMST?

“Door mijn eerste stage begreep ik eindelijk wat ik praktisch kon doen met mijn kennis. Wetenschappelijk onderwijs is soms best wel droog. Daarom wil ik nog een keer stage lopen, maar ik weet nog niet precies waar. Ik zie veel vrienden worstelen met solliciteren. Het is een onzeker proces, waarbij je brieven stuurt en lang niet altijd een reactie krijgt. Word je wel uitgenodigd, heb je vaak meerdere rondes. Het lijkt me makkelijker om vanuit een stage aan werk te komen. Uiteindelijk wil ik ooit een eigen bedrijf oprichten, maar eerst dus ervaring opdoen.”

Wil jij ook je (TKMST) verhaal kwijt? Stuur dan een mailtje naar redactie@tkmst.nl