TKMST | Een cv maken als student doe je zo!

Een cv maken als student doe je zo!

Doordat je nog weinig (relevante) werkervaring hebt, kan het als student het net wat lastiger zijn om een cv te maken. Je hebt ongetwijfeld wel een paar bijbaantjes gehad, maar daarmee val je niet direct op tussen kandidaten die al enkele jaren fulltime aan het werk zijn. Met behulp van deze tips doe je dat wél!

Probeer je cv zo compleet mogelijk te maken

Vermeld sowieso alle informatie die doorgaans gebruikelijk is op een cv. Heb je vrijwel geen werkervaring om op je cv te noemen? Kies dan voor de opmaak van een vaardigheden cv, waarbij je vaardigheden, competenties en prestaties de plek innemen van je werkervaring. Ook is er meer aandacht voor je persoonlijke profiel, zodat er alsnog een cv met body ontstaat.

Heb je hobby’s of interesses die relevant kunnen zijn voor de functie waar je op solliciteert? Noem die dan zeker op je cv, zo luidt één van de tips van platform Sollicitatie.info. Het uitvoeren van een duursport als hardlopen kan immers een indicatie zijn dat je een doorzetter bent, en het feit dat je bijles hebt gegeven aan medestudenten laat zien dat je een geduldig persoon bent die ervaring heeft met het overdragen van kennis.

 

Valkuilen voor starters

Hield jij het nooit lang uit tijdens een bijbaantje? Vermeld dan enkel de meest recente bijbanen. Gevarieerde werkervaring kan een pluspunt zijn, maar een werkgever zal het niet positief waarderen als er acht opvolgende dienstverbanden van enkele weken op je cv staan. Vakantiebaantjes uitgezonderd, uiteraard.

Kies verder voor een rustig ogende opmaak van je cv. In een enkel geval kan een origineel of creatief uiterlijk helpen om je cv te doen opvallen, maar het kan ook averechts werken. Zeker als je als starter reageert op een vacature waarin niet expliciet om een starter wordt gevraagd, is het verstandig om je in te houden en volwassen over te komen. Online zijn er diverse tools beschikbaar waarmee een stijlvol cv maken ook als student een eitje is.

Zorg er ook voor dat alle informatie representatief is. Verstuur je email vanuit een professioneel ogend emailadres, en vermeld datzelfde adres ook bij je contactinformatie. Een pasfoto is niet nodig op je cv, maar als je dat toch graag wil toevoegen is ook hier enige vorm van volwassenheid gewenst. Geen foto die tijdens een festival of in een rommelige studentenkamer is gemaakt dus.

Oh, en controleer ook direct even de zoekresultaten op je eigen naam. Grote kans dat een potentiële werkgever dat ook doet, voordat hij of zij je uitnodigt voor een gesprek.