TKMST | Een tussenjaar om veel geld te verdienen

Een tussenjaar om veel geld te verdienen

Josien Breedijk (21) wilde na haar havo-diploma een tussenjaar, maar niet om te reizen. Ze wilde veel geld verdienen door een jaar te werken. Onze verslaggever Kim Tijssen interviewt Josien, nu derdejaars Media Informatie & Communicatie. “Van werken leer je heel veel.”

“Na mijn havo-diploma wist ik eigenlijk niet welke studie ik wilde doen. Ook had ik nog nooit gewerkt. Het leek mij leuk om werkervaring op te doen voordat ik aan een studie begon. Vooral het idee om veel geld te verdienen. Bovendien had ik al het voorbeeld van mijn zus, die ook een tussenjaar nam om te werken.”

Reizen is niks voor mij
“De keuze om niet te gaan reizen in mijn tussenjaar was voor mij niet moeilijk. Reizen is niks voor mij en al helemaal niet in mijn eentje. Al mijn vriendinnen gingen naar 6-vwo of naar een vervolgopleiding, dus ik had ook niemand waarmee ik kon reizen. Ik wilde liever sparen voor later dan alles in een keer uitgeven aan een grote reis.”

Bagels & Beans
“Ik paste een dag per week op twee meisjes (groep 4 en 6) en werkte vier dagen bij Bagels & Beans in Leiden. Mijn zus en vriendinnen werkten daar ook. De sfeer onderling was heel gezellig. Voornamelijk meiden van mijn leeftijd, met wie ik snel een band had.”

Amsterdam
“Een vriendinnetje vertelde over haar studie Media Informatie en Communicatie in Amsterdam. Ik was altijd al geïnteresseerd in media, waardoor deze opleiding mij wel aansprak. Ik heb de open dag bezocht en mij hierna meteen ingeschreven. Daarna merkte ik dat ik het werken wel een beetje zat werd. De hele dag bagels en koffie maken.”

Veel sparen
“In mijn tussenjaar heb ik veel gespaard. Bijvoorbeeld om tijdens mijn studie wat achter de hand te hebben. Ook spaarde ik om op mezelf te kunnen wonen, maar ik heb ook veel geld aan kleren uitgegeven.”

Geen spijt
“Ook al was ik de enige van mijn vriendinnengroep, ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze. Ik hoorde goeie verhalen over de studies van vriendinnen, maar wist dat ik dat ook ging doen. Ik was er gewoon nog niet helemaal klaar voor.”

Opgeleid tot barrista
“Ik ben vooral zelfstandig geworden in mijn tussenjaar. Oké, ik ben niet op reis geweest, maar van werken leer je ook heel veel, al is het maar in de bediening. Je bent even compleet ergens anders mee bezig. Ik leerde hoe ik hard moest werken, me te richten op de gasten en hoe je die aanspreekt. Daarnaast ben ik opgeleid tot barrista en kan ik de lekkerste en mooiste koffies maken. Maar na een jaar was ik dus wel toe aan iets nieuws.”

Studeren
“Beginnen aan mijn opleiding kostte weinig moeite. Ik had er zoveel zin in. Ik ben ook erg blij met mijn studiekeuze. Ik heb er misschien een jaartje langer over nagedacht, maar ik weet nu zeker dat ik niks anders had willen doen. Ook heb ik nooit spijt gehad van de keuze om niet te gaan reizen.”