TKMST | Energie besparen tijdens stage in het buitenland

Energie besparen tijdens stage in het buitenland

Studeren is voor veel scholieren een dure aangelegenheid. Daarom wil je zeker niet te veel betalen voor de vaste lasten. Als je voor een langere tijd naar het buitenland gaat, bijvoorbeeld voor een stage of een taalcursus, dan loopt je energieverbruik thuis gewoon door (als je een eigen plek hebt). Gelukkig kun je door een aantal energiebesparende tips toe te passen veel geld en energie besparen, zodat jij zorgeloos kunt genieten van jouw tijd in het buitenland. Andere koek is het natuurlijk als jij gewoon nog bij je ouders woont. 

Koelkast en vriezer

Vriezer en koelkasten slurpen enorm veel stroom, vooral als het buiten warm weer is. Het is verstandig om, als jij voor langere tijd weg gaat, deze apparaten volledig uit te schakelen. Een koelkast die drie weken lang niet aanstaat, levert een besparing op van ongeveer zes euro op de energierekening. Reken maar eens uit hoeveel geld dit scheelt als je voor een halfjaar weg bent. Als je de koelkast en vriezer uitschakelt, moeten ze natuurlijk wel eerst leeggehaald worden. De vriezer en koelkast moeten eerst ontdooit worden, zodat jij het water kunt weghalen. Het is raadzaam om de deur wel op een kiertje te laten om schimmel te voorkomen. Als jij de vriezer niet uit wilt zetten, dan is het verstandig om zo veel mogelijk eten en drinken achter te laten. Dan kost het namelijk minder energie om te koelen. Houd er wel rekening mee dat sommige producten niet lang houdbaar zijn in de vriezer en dus kunnen bederven.

Haal alle stekkers uit de stopcontacten

Veel elektrische apparaten verbruiken ook stroom als ze niet gebruikt worden. Dit noemen we ook wel sluipverbruik. Daarom is het verstandig om alle stekkers uit de stopcontacten te halen als je voor langere tijd van huis bent. Door het voorkomen van sluipverbruik kun je ongeveer zes tot acht procent besparen op de energierekening. Soms is het lastig om een apparaat helemaal uit te schakelen. Er zijn speciale bespaarstekkers beschikbaar die je kunt plaatsen tussen het apparaat en het stopcontact. Heb je een boiler? Dan kun je deze ook het beste volledig uitschakelen. Anders blijft de boiler het water verwarmen terwijl dit helemaal niet nodig is.

Overstappen naar een andere aanbieder

Wanneer je een kamer of appartement gaat huren is het niet altijd mogelijk om een energiecontract aan te vragen. Vaak zitten kosten voor gas, water en licht bij jouw huurcontract inbegrepen. Het kan ook zo zijn dat jij en jouw huisgenoten deze kosten moeten delen. Het is verstandig om dit altijd even na te vragen bij aanvang van het huurcontract, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Check bij je huisbaas of deze weet wat voor energiecontract deze heeft en of het wellicht zin heeft om door middel van energie vergelijken te kijken of er een goedkoper contract mogelijk is. Een studentenhuis met vijf personen kan dit een besparing opleveren van 400 euro op de energierekening.