TKMST | Femke: ‘Als ik een tussenjaar wil, moet ik het nu doen!’

Femke: ‘Als ik een tussenjaar wil, moet ik het nu doen!’

Femke doet dit jaar eindexamen vwo. Daarna neemt ze een tussenjaar. Ze wil au pair worden in Canada, maar zelf een gastgezin zoeken valt niet mee. “Binnenkort gaan we voor het eerst skypen.”

 ‘'Ik neem een tussenjaar na mijn eindexamen omdat het me een onvergetelijke ervaring lijkt. Na mijn studie is het denk ik minder makkelijk. Je wil dan misschien meteen aan het werk en met een goede baan ga je ook niet meer zo snel  een jaartje weg. Ook wil ik me zekerder voelen over mijn studiekeuze. In mijn tussenjaar word ik een half jaar au pair in Canada. Daarna ga ik misschien jonge asielzoekers begeleiden of alvast een paar vakken van mijn studie volgen.’’

Twijfels over meest geschikte land
“Eerst wilde ik naar IJsland omdat het me een prachtig land lijkt en ik er nog niet veel over weet. Toen bedacht ik me dat ik dan niet met de kinderen kon communiceren omdat het IJslands een van de lastigste talen is.”

Australië te duur
“Australië leek me ook mooi, een prachtig land en ze spreken Engels. Alleen zijn daar nu die bosbranden geweest. Bovendien rijden ze links. Vliegtickets zijn ook erg duur. Het kwam erop neer dat ik een half jaar moest werken om de tickets terug te verdienen. Als ik dan nog leuke dingen wilde doen, werd mijn tussenjaar wel heel duur.”  

Skiën in Canada
“Daarna leek Canada me voor de hand liggend. Het is een mooi Engelstalig land waar de tickets naartoe niet te duur zijn en wat bovendien ook nog erg veilig is. Bovendien kun je hier in de winter op veel plekken skiën.’'

Toch niet via een betaalde organisatie
“Eerst wilde ik mijn tussenjaar met een betaalde organisatie invullen. Helaas kon ik geen geschikte organisatie vinden die een database met gastgezinnen in Canada had en bleken de kosten voor deze organisaties erg hoog. Toen ben ik zelf maar naar gastgezinnen gaan zoeken.”

AuPairWorld
“Na een tijdje zoeken kwam ik op een site genaamd AuPairWorld. Daarop moeten gastgezinnen betalen voor hun account en au pairs kunnen zich gratis registreren. Je kunt je voorkeuren over je verblijf opgeven en de site kijkt vervolgens welke gastgezinnen bij je passen. Als je een geschikt gastgezin hebt gevonden stuur je een sollicitatie.”

Chatten en skypen
“Het gastgezin reageert vervolgens positief of negatief op je sollicitatie. Positief betekent dat je kunt chatten en bij een negatieve reactie kun je niet meer verder praten. Na een tijdje chatten kun je skypen. Als het dan nog steeds klikt, teken je een contract en ben je klaar voor je verblijf. Om te checken of het wel veilig is wil ik met eerdere au pairs of andere contactpersonen van de familie chatten.”

Wachten op een reactie
“Op dit moment chat ik met een heel leuk gastgezin. Ze hebben een tweeling van vier jaar en een baby. De moeder zorgt voornamelijk voor de baby en ik zou me dan vooral met de tweeling bezighouden. Binnenkort gaan we voor het eerst skypen. Ik hoop dat het een match is. Helaas duurt het steeds wel heel lang, ongeveer een maand, voordat ze reageren. Dat komt op mij niet heel enthousiast over. Misschien ga ik toch ook maar weer bij andere gezinnen solliciteren.”