TKMST | Geld lenen naast DUO: Bezint eer ge begint!

Geld lenen naast DUO: Bezint eer ge begint!

Geld lenen naast DUO: Bezint eer ge begint!

Als je student bent dan bouw je vrijwel altijd een studieschuld op, tenzij je ouders hebt die je studie volledig kunnen bekostigen. Als je daarnaast ook nog geld wilt lenen voor iets anders, dan kan dat een lastige zaak zijn. Als je een goed betaalde bijbaan hebt dan kun je soms een lening aanvragen bij een bank of andere financiële instelling. Het hangt er dan wel sterk van af waar je het geld aan uit wilt geven. Een lening afsluiten voor de aankoop van een auto is vaak makkelijker dan een lening voor een vakantie.

Is het verstandig om als student geld te lenen?

De lening die je bij DUO opbouwt kan uiteindelijk een flink bedrag zijn als je klaar bent met je studie. Het kost je vaak jaren om deze lening terug te betalen. Als je daarnaast ook nog andere leningen hebt dan is de kans redelijk groot dat je daardoor in de financiële problemen komt. Het is dan ook belangrijk dat je goed nadenkt over geld lenen. Geldverstrekkers zijn verplicht om goed onderzoek te doen naar jouw financiële situatie voordat ze een lening verstrekken. Maar er zijn helaas ook kredietverstrekkers die het niet zo nauw nemen met deze regels. Dit zijn ook vaak de bedrijven waar je zeer hoge kosten en een hoge rente betaalt.

Waarom is de flitslening niet meer toegestaan?

Tot voor kort kon je in Nederland bij diverse bedrijven een zogenaamd ‘flitskrediet’ afsluiten. Een lening voor een relatief laag bedrag, die dan wel binnen 1 of hooguit 2 maanden weer moest worden terugbetaald. Deed je dat niet dan werden er torenhoge kosten in rekening gebracht. Voor zo’n lening moest ook altijd iemand anders garant staan. Als jij niet aan je betaalverplichting kon voldoen dan werd de borg aangesproken. Dit soort leningen zijn in Nederland inmiddels verboden.

Denk goed na voordat je geld leent als student

Als je student bent en een studieschuld opbouwt bij DUO, is het onder alle omstandigheden verstandig om goed na te denken voordat je geld leent. Bedenk goed of die uitgave echt noodzakelijk is of dat je de uitgave misschien kunt uitstellen. Als je een lening eenmaal hebt zit je er aan vast, misschien zelfs voor jaren. Het is de vraag of je dat wilt en of het financieel verantwoord is. Bezint eer ge begint is hier zeker van toepassing!