TKMST | Geldproblemen door corona, en nu?

Geldproblemen door corona, en nu?

Het aantal opties om een bijbaantje te nemen is drastisch afgenomen. Nu caf├ęs en restaurants dicht zijn, deur-tot-deurverkoop tijdelijk niet mogelijk is, en ook standbouw in theater of op festivals geen soelaas biedt, liggen geldproblemen op de loer. Hoe voorkom je die, zodat je je zorgenvrij op je studie kunt richten?

1. Zoek een online bijbaan

Mondkapvrij en ontsmettingsgelloos werken vanuit je studentenkamer? Dat kan! Als je een beetje handig bent met computers, zijn er genoeg bijbaantjes waarvoor je je huis niet uit hoeft. Bied jezelf aan als tekstschrijver via Textbroker.nl, voer online opdrachten uit via Fiverr.com of begin zelf je eigen webshop of marktplaats. De online mogelijkheden zijn eindeloos!

2. Volg de vraag

Heb je het niet zo op toetsenborden en beeldschermen? Zoek dan een bijbaan op plekken waar de vraag de laatste tijd sterk is toegenomen. Denk aan pakketsorteerder of -bezorger, medewerker in een coronateststraat, huiswerkbegeleider voor jonge scholieren, of als hulp voor senioren voor het doen van de dagelijkse boodschappen. Grote kans dat je zo alsnog een leuke job vindt.

3. Voorkom onnodige kosten

Een te laat betaalde aanslag van de Belastingdienst of een parkeerbon omdat je je parkeerapp vergeten bent aan te zetten is nooit fijn, maar zeker niet op het moment dat je al krap zit. Wees alert en voorkom dit soort onnodige kosten. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor een creditcard, waar je flink moet betalen als je rood staat. Heb je een creditcard nodig voor online betalingen? Overweeg dan een prepaid creditcard, dat hetzelfde werkt als het opwaarderen van je beltegoed.

4. Schrap dure abonnementen

Nu is de kans klein dat je als student een abonnement hebt op de sportschool, een tijdschrift en zes streamingdiensten tegelijk, maar toch is dit het benoemen waard. Ook het regelmatig vergelijken en oversluiten van een telefoonabonnement of je zorgverzekering kan behoorlijk schelen. Check dus even je bankrekening en zoom in op de maandelijkse kosten. Wellicht kun je daar nog iets in snijden.

5. Vraag om hulp

Lukt het nog steeds niet om uit de geldzorgen te blijven? Voel je dan niet te groot om hulp in te schakelen. Bij je ouders, bij vrienden of wellicht bij een instantie. Zo heeft het Nibud ook handige tools en informatie. Vraag op tijd tips en adviezen aan anderen, want als je daar te lang mee wacht kan het lastiger zijn om de weg omhoog te vinden.