TKMST | Ingeroosterd om te werken tijdens de toetsweek

Ingeroosterd om te werken tijdens de toetsweek

Roos Pieters (15) wilde direct na haar vijftiende verjaardag een baantje. Haar ouders waren het er niet mee eens. Ze vonden dat ze het al druk genoeg had. Roos hield voet bij stuk.

“Ik doe naast school ook nog aan jazzballet en moderne dans. Toch kreeg ik het idee maar niet uit mijn hoofd: ik wilde wat extra’s verdienen om leuke dingen te doen met mijn vrienden. Uiteindelijk vonden mijn ouders het toch goed.”

Met een cappuccino in gesprek 
“Twee maanden later stond ik dus op de stoep bij koffie- en theehuis de Boswachter. Met kloppend hart, want eng vond ik het zeker, liep ik naar binnen met de vraag of ze nog een baantje voor me hadden. Eerlijk gezegd wist ik niet goed wat ik moest verwachten, maar nog geen tien minuten later zat ik met een cappuccino voor mijn neus diep in gesprek met de eigenaar van het café.”

Proefwerken als afwashulp
“In zo’n gesprek gaat het er voornamelijk om duidelijk te maken wie je bent, wat je ervaring en motivatie is om daar te werken. Ongeveer een maand later mocht ik komen proefwerken als afwashulp. Dat vond ik echt spannend want ik wilde geen fouten maken.”

Daarna meteen de bediening in
“Gelukkig ging alles goed en waren mijn zorgen voor niets. Tot mijn verrassing kreeg ik een paar dagen later een mailtje waarin stond dat ik de bediening in mocht. Mijn tweede dag was dus opnieuw heel spannend. Mijn grootste angst was om iets te laten vallen als ik met een dienblad moest lopen. Zoiets gebeurt natuurlijk vaker. Iedereen maakt fouten en dat is helemaal niet erg, je leert er alleen maar van. Maar liever niet meteen de eerste keer.” 

Werken combineren met toetsweek 
“Het is nu zo’n klein half jaar geleden dat ik ben begonnen met werken en het bevalt me goed. Het combineren van een bijbaantje met school is soms wel lastig.  Een keer kwam ik in de knoei toen de toetsweek eraan kwam. Ik had al aangegeven op bepaalde dagen te komen werken, maar toen kwam ik in tijdnood, wat mij veel stress gaf.”  

Goed plannen
“Dat was even bikkelen, maar uiteindelijk heb ik dan toch mijn vierde jaar succesvol afgerond. Gelukkig kan ik bij mijn werk per maand aangeven op welke dagen ik wel en niet kan werken. Als ik een toetsweek heb, kan ik daar nu gelukkig rekening mee houden bij het doorgeven van mijn beschikbaarheid. Ik wil natuurlijk geld verdienen, maar mijn schoolwerk heeft wel prioriteit.”