Waarom je een stage in het buitenland moet overwegen

Geschreven door: Kim Tijssen
Op: 6 feb 2024
Buitenland en Tussenjaar

Hey ontdekkingsreiziger! Je hebt interesse in het volgen van een stage in het buitenland? Of je bent je alvast aan het oriënteren voor de mogelijkheden later in je studie? Een stage in het buitenland is een groot avontuur dat niet alleen de kans biedt om beter te worden in je vakgebied, maar het opent ook deuren naar een wereld van nieuwe ervaringen en culturen.
In dit artikel vertellen we waarom het overwegen van een buitenlandse stage een waardevolle investering in je toekomst kan zijn: de wereld is echter het beste klaslokaal wat we hebben!

1. Culturele verrijking

Een stage in het buitenland dompelt je onder in een nieuwe cultuur, waar je kunt leren van de lokale gebruiken, tradities en manieren van denken. Dit vergroot je wereldbeeld. Daarnaast train je, je taalvaardigheid door het werken in een internationale omgeving. Misschien leer je wel de nieuwe taal van de bestemming en daarnaast zal je ook veel Engels spreken.

2. Netwerkopbouwtijd

ns je buitenlandse stage krijg je de kans om waardevolle contacten te leggen, zowel lokaal als internationaal. Deze contacten kunnen niet alleen van pas komen tijdens je huidige stage, maar kunnen ook deuren openen voor toekomstige samenwerkingen en kansen.

3. Zelfstandigheid en zelfvertrouwen

Een buitenlandse stage dwingt je uit je comfortzone te stappen. Dit kan soms best even spannend zijn maar leert je ook zelfstandig te zijn en geeft je zelfvertrouwen een boost. Je leert omgaan met nieuwe situaties en verschillende mensen, wat ook waardevol kan zijn voor je persoonlijke leven en je carrière later.

4. Vrienden voor het leven

Een stage in het buitenland betekent ook nieuwe sociale contacten leggen. Misschien ga je wel in een studentenhuis wonen, of bij een lokale sportvereniging. Hoe dan ook maak je hier nieuwe contacten die kunnen uitgroeien tot hechte vriendschappen.

5. Indruk op toekomstige werkgevers

Werkgevers hechten veel waarde aan kandidaten met internationale ervaring. Het toont aan dat je flexibel bent en bereid bent om uitdagingen aan te gaan. Het kan je onderscheiden van andere sollicitanten.

Ben je al enthousiast geworden en kan je niet wachten op een periode waar koffiepauzes worden vervangen door siësta's, en jouw kantoor uitzicht heeft op een schitterend strand? Het lopen van een stage in het buitenland heeft veel voordelen, maar let op! Begin niet zonder goede voorbereiding.

Over Kim Tijssen

Als lid van de scholieren- en studentredactie schrijf ik over alles wat te maken heeft met de eerste stap na de middelbare school.