Taalcertificaten: Is het het waard?
In bijna elk land wordt een andere taal gesproken. Het is dus van belang dat je de taal spreekt als je ergens heen gaat. Om officieel te bewijzen dat je dit kunt, kun je een taalcertificaat behalen. Maar wat is een taalcertificaat eigenlijk en wat zijn de voor- en nadelen?
Een taalcertificaat is een officieel bewijs dat je een taal op een bepaald niveau beheerst. Vaak worden de niveaus die je kunt behalen aangeduid met A1, A2, B1, B2, C1 of C2. A1 is het laagste niveau en C2 het hoogst. Om een certificaat te kunnen behalen moet je toetsen maken met betrekking tot lezen, luisteren, schrijven en spreken.
Een taalcertificaat is handig als je bijvoorbeeld wilt studeren in het buitenland. Veel universiteiten vereisen dat je een taal op B2 of C1 niveau beheerst. Dit moet je ook kunnen aantonen. Een taalcertificaat staat goed op je CV, wat handig is als je later een internationale baan wilt. Als je solliciteert heb je misschien wel een voorsprong ander kandidaten. Mocht je ooit emigreren of ga je op vakantie naar het buitenland? Dan is het altijd handig om in de lokale taal te communiceren.
Je kunt een taalcertificaat behalen op verschillende manieren:
- Via je middelbare school: Op sommige middelbare scholen wordt het behalen van een officieel taalcertificaat aangeboden. Vaak helpt een van je eigen docenten je dan met de voorbereiding, wel zo fijn!
- Via een universiteit/hogeschool: Ook kun je op sommige universiteiten of hogescholen een taalcertificaat behalen. Hiervoor hoef je soms niet eens een student daar te zijn.
- Via een andere organisatie: Er zijn veel taalscholen in heel Nederland, vast ook één bij jou in de buurt!
- Online: Het is soms ook mogelijk om de examens of in ieder geval de voorbereiding online te doen.
Een nadeel is wel dat de examens soms best duur kunnen zijn (tot wel €500!). Dat wordt dus sparen (of je ouders lief aankijken ;)). Het is immerds een investering in je toekomst. Daarbij kost het ook tijd om je voor te bereiden op de examens, dus je hebt wel een beetje motivatie nodig. Let er ook op dat niet alle certificaten overal geldig zijn. Dit moet je per land of zelfs per universiteit goed moet checken.
Enkele voorbeelden van certificaten:
- Engels: Cambridge english, TOEFL, IELTS, PTE academic
- Frans: DELF/DALF, TCF
- Duits: Goethe-zertifikat, TestDaF
- Spaans: DELE, SIELE
- Italiaans: PLIDA, CILS, CELI
Dus als je later bijvoorbeeld een baan of studie in het buitenland wilt doen is het handig om een examen voor een taalcertificaat te overwegen, maar houd het geld en tijd dat het kost in je achterhoofd.